Majówka to czas odpoczynku i spotkań w gronie znajomych. Na tę okazję warto przygotować coś smacznego. Najlepiej takiego, które nie jest zbyt pracochłonne. Moja cukinia to jeden z lepszych pomysłów, bo to tanie warzywo momentalnie zamieniam w pyszną przekąskę. Wystarczy tylko odpowiednio skomponowana panierka i piekarnik.
Pomysł na panierkę do cukinii
Pokrojoną cukinię można panierować w klasycznej panierce, składającej się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak warto zmienić nieco jej skład, dzięki czemu przekąska zyska na smaku. Dobrym pomysłem jest dodatek ziół i parmezanu lub zastąpienie tartej bułki panko. Panierkę można też zrobić z płatków kukurydzianych, posiekanych orzechów czy sezamu.
Jak zrobić cukinię pieczoną w chrupiącej panierce?
Do panierki do cukinii dodaję zwykle tarty parmezan i panko lub grubo tartą, domową bułkę. Dzięki temu przekąska wychodzi smaczna i chrupiąca. Zamiast piec, można ją też usmażyć na patelni.
Przepis: Cukinia w chrupiącej panierce
Panierowana cukinia z piekarnika na chrupiącą przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- ½ szklanki panko lub bułki tartej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oregano
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj panierkę: w jednej misce roztrzep jajko z mlekiem, w drugiej wymieszaj panko, przyprawy i parmezan. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cząstki i na krótsze kawałki.
- Pieczenie cukiniiKawałki cukinii zanurzaj w jajku, a potem w panierce, lekko dociskając. Ułóż je na blasze. Piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące, w połowie pieczenia możesz je delikatnie odwrócić. Podawaj z sosem.
Wskazówka: Do przekąski można podać wyrazisty sos z jogurtu naturalnego, soku z limonki i posiekanych ziół.
Jak zrobić panko?
Panko to japońska wersja panierki z pieczywa, którą robi się nieco inaczej niż tartą bułkę. Najlepiej na tę panierkę nadaje się jasne, pszenne, lekko czerstwe pieczywo. Trzeba je pokruszyć na małe kawałki ręcznie lub przy pomocy blendera. Okruchy należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć 10-15 minut w 120 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu panierkę przechowuje się w suchym, szczelnie zakręconym słoiku.
Czytaj też:
Weź sezonowe warzywo i zrób szybką przekąskę. Te chrupiące plasterki to hitCzytaj też:
Zapiekane roladki z cukinii to mój kuchenny hit. Odkryj, za co pokochała je cała rodzina