Sycąca zapiekanka idealnie sprawdzi się jako danie na co dzień i od święta. Podsmażona pierś z kurczaka, warzywa i sos śmietanowy tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Potrawę podaję na obiad oraz na obiadokolację.
Jakie naleśniki przygotować do zapiekanki?
Na zapiekankę nadają się zarówno tradycyjne naleśniki z mąką pszenną, mlekiem i jajkami, jak i naleśniki z mąką pełnoziarnistą np. owsianą lub gryczaną, naleśniki z kaszy manny, a także naleśniki bez mleka krowiego oraz jajek. Naleśniki do zapiekanki można usmażyć na oleju, maśle klarowanym oraz smalcu, a także bez tłuszczu. Robiąc zapiekankę z naleśników smażonych na suchej patelni, można nieco zmniejszyć kaloryczność potrawy.
Porada: nie masz czasu na smażenie naleśników? Możesz je zastąpić pszennymi lub pełnoziarnistymi plackami tortilli. W ten sposób skrócisz czas przygotowywania potrawy o połowę.
Jak zrobić zapiekankę z naleśników z kurczakiem?
Pyszna zapiekanka to jeden ze sposobów wykorzystania nadmiaru usmażonych naleśników oraz resztek różnych produktów z lodówki, a także danie, które w około 45 minut przygotujesz od podstaw. Doliczając czas pieczenia, potrawa jest gotowa w niewiele ponad godzinę, a jej smak w pełni wynagradza czas poświęcony na smażenie placków. Dodatkowo jest to danie bardzo ekonomiczne – z niewielkiej ilości tanich składników można przygotować obiad dla całej rodziny.
Farsz do naleśników robię z piersi z kurczaka (dobrze sprawdzi się też filet z indyka), cebuli, czosnku, świeżych liści szpinaku, sera mozzarella oraz śmietanki kremówki. Ze śmietanki przygotowuję również sos, którym zalewam ułożone w naczyniu do zapiekania naleśniki. Sos śmietanowy możesz zastąpić sosem beszamelowym.
Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania sosu do naczynia żaroodpornego i podać gotową zapiekankę np. z ketchupem, zimnym lub ciepłym sosem czosnkowym, sosem ziołowym oraz sosem pomidorowym.
Przepis: Zapiekanka z naleśników z kurczakiem
Pyszne i sycące danie z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 788 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ryżu ugotowanego al dente
- 1 duże jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki majonezu
- 150 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówW dużej misce wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem jajka, mleko, wodę gazowaną i sól. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj/miksuj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstaw naczynie z ciastem na 15 minut w ciepłe miejsce. Wskazówka: jeżeli chcesz usmażyć naleśniki na suchej patelni, to dodaj do ciasta 2 łyżki oleju.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem za pomocą kuchennego pędzelka lub złożonego w sakiewkę i zwilżonego tłuszczem ręcznika kuchennego. Usmaż 12 naleśników. Gotowe placki odkładaj na talerz lub deskę do krojenia i przykryj odwróconą do góry dnem miską, która zabezpieczy naleśniki przed wyschnięciem i sprawi, że zachowają elastyczność.
- Przygotowanie składników farszuPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie, długie paseczki oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Liście szpinaku opłucz, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem.
- Smażenie farszuNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż pierś z kurczaka na średnim ogniu. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż, aż straci objętość, a następnie zalej składniki śmietanką, dodaj oregano i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, wyłącz grzanie i dodaj ser mozzarella. Wymieszaj składniki.
- Nadziewanie naleśników farszemNałóż ciepły farsz na naleśniki i zwiń je w rulon.
- Robienie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj ze śmietanką, dodaj czosnek i wlej na patelnię po smażeniu farszu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Wykonanie zapiekankiUłóż zwinięte w rulon naleśniki w naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę posmaruj niewielką ilością sosu. Wierzch potrawy posyp startą mozzarellą.
- PieczeniePiecz danie w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut.
Zapiekankę z naleśników z kurczakiem podaję gorącą. Wyśmienicie smakuje bez dodatków oraz z różnymi sałatkami i surówkami.
Czytaj też:
Zapiekane naleśniki z pożywnym farszem. Pyszna kolacja na ciepło dla całej rodzinyCzytaj też:
Ta prosta i szybka kolacja zachwyca. Pyszne wrapy z naleśników zrobisz z tego, co masz w lodówce