Te lasagne bez grama mięsa robią furorę. Wypróbuj kremowy farsz i smak, który uzależnia

Te lasagne bez grama mięsa robią furorę. Wypróbuj kremowy farsz i smak, który uzależnia

Dodano: 
Lasagne bez mięsa
Lasagne bez mięsa Źródło: Shutterstock / Leon Rafael
Masz ochotę na bezmięsne, sycące danie? Z kilku prostych składników przygotuj pyszne lasagne. Zapraszam po przepis na danie z makaronem i aromatycznym, kremowym farszem.

Lasagne bez mięsa to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. Pełne smaku i aromatów danie przygotujesz do pieczenia w 30 minut. Zapewniam, że na jednej dokładce się nie skończy.

Jaki bezmięsny farsz do lasagne?

Lasagne bez mięsa można przygotować na kilka sposobów np. robiąc farsz z passaty lub pomidorów, cebuli, czosnku, marchewki i selera naciowego lub pomidorów, papryki, cebuli i cukinii. Taki farsz przypomina nieco smak tradycyjnego sosu do lasagne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju serami żółtymi, serem feta i serem gorgonzola. Moja rodzina pokochała lasagne bez mięsa i pomidorów, które zachwycają smakiem nadzienia na bazie pieczarek, szpinaku oraz śmietanki kremówki, serka mascarpone i sera mozzarella. Lasagne w tej wersji nie wymagają dodawania kalorycznego sosu beszamelowego.

Jak zrobić lasagne bez mięsa?

Farsz do lasagne z poniższego przepisu nie wymaga wiele pracy oraz wydatków. Wystarczy podsmażyć cebulę, czosnek, pokrojone na plasterki pieczarki oraz dodać świeże liście szpinaku, a następnie zalać sosem i zagotować.

Robię lasagne z makaronem, który na 2-3 minuty wkładam do gotującej się na głębokiej patelni, lekko osolonej wody. Płaty makaronu wyjmuję szeroką łyżką cedzakową i odsączam na sitku. Makaron gotuję, gdy mam przygotowane nadzienie i od razu przekładam go do naczynia żaroodpornego.

Przepis: Lasagne z pieczarkami i szpinakiem

Lasagne bez mięsa to pyszne danie dla każdego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
653 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g makaronu lasagne

Na farsz:

  • 800 g pieczarek
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 g sera mozzarella w kostce
  • 200 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 175 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Do wysmarowania formy:

  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników farszuSzpinak umyj i odsącz z wody. Czosnek oraz cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Śmietankę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone i bulionem.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni lub w rondlu podgrzej masło i podsmaż pieczarki. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Na koniec dorzuć szpinak i smaż, często mieszając, aż zwiędnie. Wlej na patelnię śmietankę z bulionem i serem mascarpone. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie makaronu lasagneZagotuj wodę w płytkim rondlu lub na patelni i lekko ją posól. Wkładaj płaty makaronu małymi partiami i gotuj, aż nieco zmiękną. Ugotowany makaron odsącz na sitku.
  4. WykonanieNaczynie do zapiekania wysmaruj masłem (możesz też użyć oleju lub oliwy z oliwek). Naprzemiennie układaj płaty makaronu i nadzienie. Każdą warstwę posyp startą mozzarellą. Wierzch potrawy posmaruj cienką warstwą nadzienia i posyp serem.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz lasagne przez 30 minut – wierzch potrawy powinien ładnie się przyrumienić.

Wskazówka: możesz również przygotować lasagne z surowym makaronem. Wówczas polecam zrobić nieco rzadsze nadzienie, żeby makaron mógł wchłonąć płyn i równomiernie zmiękł. Czas przygotowania potrawy z surowym makaronem trzeba nieco wydłużyć (czas pieczenia zależy od liczby makaronowych warstw). Najlepiej od czasu do czasu kontrolować stopień ugotowania makaronu, nakłuwając lasagne w kilku miejscach – gotowe płaty nie stawiają oporu podczas wbijania widelca.

Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wody
Czytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników