Z poświątecznych resztek zrobisz pyszną pastę na kanapki. Bazą są jajka, a sekretem dodatki

Z poświątecznych resztek zrobisz pyszną pastę na kanapki. Bazą są jajka, a sekretem dodatki

Dodano: 
Krojenie jajek
Krojenie jajek Źródło: Shutterstock / Lina Keil
To nie jest zwykła pasta jajeczna. To pasta kanapkowa z poświątecznych resztek. Robi się ją ekspresowo.

Pasta kanapkowa z tego, co zostało po świętach, to pyszny i prosty sposób na to, aby wykorzystać w niebanalny sposób resztki jaj i innych produktów. To pasta jajeczna z dodatkiem wędlin, ale bazowy przepis możesz modyfikować na wiele sposobów, ale o tym niżej.

Jak zrobić poświąteczną pastę kanapkową?

Bazą tej pasty są gotowane jaja, które należy posiekać lub zetrzeć na tarce. W wersji z tartymi jajkami gotowa pasta będzie miała bardziej kremową teksturę. Nasza propozycja to pasta jajeczna z dodatkiem wędlin: wystarczy wziąć plasterki dowolnej wędliny (mogą być różne) i pokroić je w drobną kosteczkę. Może to być szynka, może to być boczek, może być pieczona karkówka czy pokrojona drobno biała, ugotowana już kiełbasa. Jajka i pokrojoną wędlinę doprawiamy majonezem, musztardą, solą, pieprzem i to wszystko!

Przepis: Pasta z jaj i wędlin

Poświąteczna pasta kanapkowa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 3 plasterki wędliny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka posiekaj lub zetrzyj na tarce, wędliny pokrój w drobną kostkę.
  2. Robienie pastyWymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.

Gotowa pasta jajeczna powinna być przechowywana w lodówce. Podawaj ją na kanapkach lub grzankach. Kanapki udekoruj czymś zielonym: np. posiekanym drobno szczypiorkiem lub listkami rukoli.

Inne pomysły na poświąteczną pastę kanapkową

To pasty kanapkowej na bazie jaj i z dodatkiem wędlin możesz też dołożyć inne produkty, które wzbogacą jej smak, a które zostały po świętach. To np. pikantna rzeżucha, która doskonale podkręci smak pasty. Do pasty można dodać też chrzan lub ćwikłę.

Jeśli z kolei masz ochotę na wegetariańską pastę jajeczną, oprócz jajek dodaj jak w przepisie majonez oraz musztardę (ewentualnie chrzan) i dorzuć do całości pokrojony drobno szczypior, rzeżuchę lub koperek.

Czytaj też:
Tu możesz oddać nadmiar jedzenia po świętach. Są jednak warunki
Czytaj też:
Czujesz się jak balon po świętach? Ten domowy eliksir zdziała cuda