Z prostych składników można przygotować wiele smacznych i sycących potraw. Kurczak pieczony z ziemniakami to jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny. Danie nie wymaga żadnego wysiłku – większość pracy wykonuje piekarnik!
Jak wybrać tuszkę kurczaka i ziemniaki do pieczenia?
Do pieczenia polecam wybrać średniej wielkości tuszkę kurczaka o wadze około 1,5 kg. Z takiej ilości mięsa przygotujesz 4 duże lub 6 mniejszych porcji. Kluczowy wpływ na smak i konsystencję mięsa ma jego pochodzenie – kurczaki z ekologicznych hodowli są bardziej soczyste i aromatyczne. Zwróć również uwagę na świeżość mięsa – drób nie powinien wydzielać intensywnego, kwaśnego zapachu oraz „pływać” w wodzie z krwią (w przypadku mięsa sprzedawanego na tackach i w opakowaniach próżniowych).
Razem z mięsem wkładam do piekarnika ziemniaki. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) i ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B), które mają mało skrobi, więc trudno jest je rozgotować, a także nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej.
Jak zrobić kurczaka pieczonego z ziemniakami?
Potrawę przygotowuję do pieczenia w trzech krokach. Najpierw odcinam kuper oraz szyję i nacinam kurczaka od strony brzucha, usuwam resztki wnętrzności i myję mięso. Osuszonego kurczaka nacieram masłem klarowanym z aromatycznymi ziołami i przyprawami z obu stron oraz pod skórą i wstawiam mięso do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obieram i kroję ziemniaki oraz przygotowuję aromatyczne masło, w którym obtaczam je przed pieczeniem.
Układam kurczaka na blasze do pieczenia skórą do góry i piekę przez 20 minut w wysokiej temperaturze, a następnie dokładam ziemniaki i nieco zmniejszam temperaturę pieczenia. W czasie pieczenia kilka razy obracam mięso oraz mieszam ziemniaki, żeby równomiernie się opiekły.
Przepis: Kurczak pieczony z ziemniakami
Pyszne danie bez większego wysiłku i bałaganu w kuchni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 589 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości kurczak
- 1 kg ziemniaków
Na marynatę do mięsa:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Do obtoczenia ziemniaków:
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynaty i mięsaPrzetnij kurczaka i oczyść mięso (Wskazówka: całego kurczaka możesz zastąpić ćwiartkami, udkami lub filetami ze skórą). Chłodne masło klarowane wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, majerankiem oraz ostrą i słodką papryką. Natrzyj mięso z obu stron i pod skórą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wstaw do lodówki.
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w ćwiartki. Klarowane masło rozgrzej i wlej do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i ziemniaki. Obtocz warzywa w maśle, energicznie potrząsając miską, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- PieczenieUłóż kurczaka na płasko, skórą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zmniejsz grzanie do 180 stopni, dodaj ziemniaki i piecz około 60 minut.
Kurczaka pieczonego z ziemniakami podaję na ciepło z dodatkiem sałatek i surówek np. sałatki z marchewki, surówki z kiszonej kapusty oraz sałatki z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Znalazłem ten przepis w starej książce kucharskiej. 3 składniki, a rodzina zawsze chce dokładkęCzytaj też:
Ten tani obiad zrobisz bez wysiłku. Soczysty kurczak z warzywami prosto z piekarnika