Soczyste i chrupiące rzodkiewki to jedno z moich ulubionych warzyw i chętnie wykorzystuję je jako dodatek do obiadu. Są wyraziste w smaku, ładnie wyglądają na talerzu i pasują praktycznie do każdego obiadu. Lubię do warzyw dodawać zdrowe dressingi i tak jest w tym przypadku, bo rzodkiewki doprawiam dobrą oliwą z oliwek, gęstym jogurtem i odrobiną soku z cytryny.
Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?
To surówka do obiadu najprostsza z możliwych, bo wystarczy jedynie pokroić rzodkiewki i wymieszać z resztą składników, czyli wspomnianymi już oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny. Oczywiście do tego jeszcze dorzucam sól i pieprz.
Rzodkiewki można pokroić w plasterki, ale przyznam, że jeśli się śpieszę, nie przejmuję się tym, aby były idealnie pokrojone i wówczas najczęściej kroję je w ćwiartki bądź ósemki.
Rada: do takiej surówki śmiało można też dorzucić ulubioną zieleninę. Pasuje tu zarówno drobno posiekany koperek, jak i pietruszka, szczypiorek, czy rzeżucha albo dowolne kiełki.
Przepis: Surówka z rzodkiewki
Prosta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 93 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie rzodkiewekRzodkiewki pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Robienie surówkiDo rzodkiewek dodaj jogurt i dobrze całość wymieszaj.
Do czego pasuje surówka z rzodkiewki?
Ta surówka moim zdaniem pasuje do każdego obiadu. Ja lubię ją podawać z ziemniakami i kotletami mielonymi (także kotlecikami warzywnymi lub jajecznymi), dobrze smakuje zaserwowana z pieczonym kurczakiem czy panierowanymi kotletami schabowymi lub filetami z kurczaka.
To surówka, którą ja jem także z daniami z makaronem i kaszą. Ostatnio jedliśmy ją z kaszą gryczaną i sosem z suszonych grzybów leśnych. Taka surówka jest też dobra do dań z ryżem (np. kurczaka smażonego z ryżem). Przepis warto zapamiętać, bo świeża i chrupiąca surówka z rzodkiewki sprawdzi się też jako pyszny dodatek do dań z grilla.
Czytaj też:
Do makaronu dorzuć trzy pyszne składniki. To pożywne danie jest gotowe w 15 minutCzytaj też:
Żurek na bogato robię z przepisu znajomego kucharza. Sekretem są nietypowe dodatki