Do makaronu dorzuć trzy pyszne składniki. To pożywne danie jest gotowe w 15 minut

Do makaronu dorzuć trzy pyszne składniki. To pożywne danie jest gotowe w 15 minut

Dodano: 
Makaron z szynką i szpinakiem
Makaron z szynką i szpinakiem Źródło: Shutterstock / A_Lein
Dania z makaronem to idealny pomysł na sycący posiłek zawsze wtedy, kiedy głód jest duży, a czasu mało. Makaron z tego przepisu przygotujesz w kwadrans.

To makaron z szynką i szpinakiem, a wszystko łączy prosty, śmietanowy sos. Takie danie może być szybkim obiadem albo sycącą kolacją. Jest też dobre dla osób, które wracają do domu zmęczone po pracy i nie mają ochoty na długie stanie przy garnkach. Jeśli dobrze rozplanujesz całą pracę i równolegle będzie gotować makaron i robić sos, po 15 minutach będziesz zajadać ten pyszny posiłek.

Jak zrobić makaron z szynką i szpinakiem?

Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać dowolny makaron (świetnie się sprawdzą pióra, świderki czy kokardki). Kiedy makaron się gotuje (woda do gotowania makaronu powinna być dobrze osolona) wrzuć na patelnię szynkę. Może to być dowolna szynka, choć idealna tu będzie szynka z tłuszczykiem, który wytopi się na patelni i dodatkowo podkręci smak dania.

Rada: do przygotowania makaronu z tego przepisu możesz wykorzystać też inne wędliny lub miks wędlin, dobrze się sprawdzi boczek, ale też kiełbasa. Taki makaron to dobry pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin.

Kiedy na patelni przesmażysz już wędlinę i szpinak (liście powinny stracić objętość) wystarczy już tylko dodać śmietanę, doprawić i wymieszać sos z makaronem.

Przepis: Makaron z szynką i szpinakiem

Pomysł na szybkie danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
764 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g szynki
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż chwilkę, dorzuć szpinak i smaż 2-3 minuty. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Łączenie składnikówDo sosu możesz dodać nieco wody z gotowania makaronu. Makaron odsącz i wrzuć na patelnię. Wymieszaj z sosem i podawaj od razu.

Gotowe danie można posypać przed podaniem tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.

Inne pomysły na makaron z szynką i szpinakiem

Do makaronu z szynką z tego przepisu możesz też dorzucać inne składniki, za każdym razem tworząc inne danie. Do smażenia szynki możesz dorzucić cebulę albo czosnek. Możesz wówczas na patelnię dołożyć odrobinę masła, które jest znakomitym nośnikiem smaku.

Jako dodatki świetnie się sprawdzą różne warzywa, np. kolorowa papryka czy seler naciowy, ale też groszek z puszki czy fasolka z puszki.

Czytaj też:
Efektowna, pyszna i gotowa w 25 minut. Zrób ją na Wielkanoc i patrz, jak znika
Czytaj też:
Zajączki w kieszonkach to genialna przekąska na Wielkanoc. Sięgają po nią nie tylko dzieci