Makaron z szynką i groszkiem to danie, które posmakuje każdemu. A do tego robi się je łatwo i dosłownie ekspresowo, bo całość trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu. Takie danie jest świetną opcją na ciepłą kolację, ale może być też zaserwowane na lekki obiad.
Jak zrobić makaron z szynką i groszkiem?
Jeśli dobrze zaplanujesz pracę, przygotowanie tego dania zajmie ci kwadrans. Możesz wykorzystać tu dowolny makaron, ale najlepiej sprawdzą się makarony typu kolanka, świderki, kokardki czy penne. Możesz też wziąć dowolną szynkę: sięgnij po to, co akurat masz w lodówce.
Do zrobienia tego makaronu proponujemy groszek mrożony. Będzie miał on ładny kolor i doda całemu daniu przyjemnego smaku. W ostateczności można zastąpić go groszkiem z puszki, choć smak i wygląd dania będzie wówczas nieco inny.
Do tego typu sosów (tu robimy sos na bazie śmietany) zawsze warto dodać nieco wody z gotowania makaronu. To sprawi, że konsystencja sosu będzie idealnie kremowa. Makaron koniecznie wymieszaj z resztą składników na patelni i dopiero wykładaj gotowe danie na talerze.
Przepis: Makaron z szynką i groszkiem
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 584 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 200 g szynki
- 300 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuWstaw makaron do gotowania. Pokrój szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż pół minuty. Dodaj szynkę i mrożony groszek. Dolej odrobinę wody z makaronu i duś wszystko kilka minut, dodaj śmietanę, dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Robienie daniaWrzuć ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj jeszcze więcej wody z gotowania makaronu.
Gotowy makaron możesz udekorować świeżymi listkami bazylii oraz oprószyć tartym parmezanem.
Inne pomysły na makaron z szynką
Przepis na makaron z szynką i groszkiem możesz modyfikować i urozmaicać w zależności od tego, na co akurat masz ochotę, ale też tego, co akurat masz w lodówce.
Przede wszystkim do tego dania możesz też dodać inne warzywa. Może to być szpinak (wrzuć go na patelnię razem z szynką i groszkiem), może być pokrojona w kostkę lub paski kolorowa papryka czy warzywa takie jak por, czy seler naciowy. Do sosu można też na koniec dorzucić ulubioną zieleninę, np, natkę pietruszki albo koperek.
Inspiracja: makaron z tego przepisu świetnie smakuje także w wersji z wędzonym na ciepło łososiem. Aby go przygotować w przepisie, podmień wędlinę na rybę.
Czytaj też:
Pałki z kurczaka natrzyj pikantną marynatą i włóż do piekarnika. Przepis jest bardzo prostyCzytaj też:
Przez ten błąd skwarki wychodzą gumowe, a nie chrupiące. Sprawdź, czy go nie popełniasz