To jajecznica z wędzonym łososiem. Jest aromatyczna, sycąca i jednocześnie łatwa do zrobienia. To śniadanie doskonałe na leniwe weekendowe poranki, ale oczywiście nie tylko. Jajecznica z łososiem to pyszna i zdrowa alternatywa dla wersji z szynką czy bekonem.
Jak zrobić jajecznicę z łososiem?
Przygotowanie jajecznicy z łososiem jest banalnie proste. Nasz przepis to jajecznica z łososiem uwędzonym na ciepło. Takiego łososia bez trudu dostaniesz w każdym markecie. Łososia wędzonego na ciepło można też często kupić na wagę. Wykorzystaj, dowolną, ulubioną część ryby. Mogą to być także popularne wędzone brzuszki łososia.
Najpierw na patelnię wrzuć jajka, a kiedy zaczną się ścinać, dodaj łososia, aby go podgrzać razem z jajkami. Koniecznie dorzuć do jajecznicy aromatyczną zieleninę. Pasuję tu zarówno delikatny koperek jak i wyrazisty szczypiorek.
Rada: wędzony łosoś zwykle sam w sobie jest słony, dlatego uważaj przy doprawianiu jajecznicy, aby nie przesadzić z ilością soli.
Przepis: Jajecznica z wędzonym łososiem
Pomysł na pyszne śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 541 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 150 g łososia wędzonego na ciepło
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
dodatkowo:
- posiekany drobno koperek lub szczypiorek
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka wbij do miski i lekko rozmąć. Łososia pokrój na mniejsze kawałki.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło, dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Kiedy zaczną się ścinać, dodaj łososia, wymieszaj i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec posyp koperkiem lub szczypiorkiem.
Gotowa jajecznica świetnie smakuje podana z dobrym, pełnoziarnistym pieczywem, można też do niej zaserwować chrupiące grzanki lub świeże, pszenne bułeczki. Na talerzu obok jajecznicy można ułożyć świeże warzywa, np. pomidory, kawałki kolorowej papryki i liście sałaty.
Inne pomysły na jajecznicę z wędzonym łososiem
Podstawowy przepis na jajecznicę z wędzonym łososiem możesz modyfikować, dodając do niej inne składniki. Do jajek i łososia pasuje cebula: przesmaż ją chwilę na maśle lub oliwie, a potem dodaj jajka i łososia. Do takiej jajecznicy można także dorzucić liście szpinaku (bardzo polecamy taką wersję), rukoli albo rozkruszony ser feta (dodaj go razem z łososiem).
Czytaj też:
Ta zdrowa i pyszna roślina już pojawiła się w lasach. Z aromatycznych liści robię najlepsze pestoCzytaj też:
Do jajecznicy dodaj łyżkę popularnego sosu. Wyjdzie smaczna i sycąca, jak nigdy