Hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną to zdrowsza wersja kotletów mielonych. Przepis pochodzi z tradycyjnej kuchni podkarpackiej, która słynie z prostych w przygotowaniu, tanich i bardzo smacznych dań. Najlepiej ze smakiem kaszy gryczanej palonej komponuje się mięso mielone wieprzowe i wieprzowo-wołowe. Jeżeli chcesz przygotować kotlety mielone z drobiu, to polecam zastąpić ciemną kaszę gryczaną kaszą gryczaną jasną (niepaloną).
Dlaczego warto przygotować kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej?
Kasza gryczana palona (ciemna) ma specyficzny, lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się ze smakiem mielonej wieprzowiny i wołowiny, sprawiając, że kotlety wychodzą soczyste i bardzo aromatyczne.
Hreczanyki to niskobudżetowe i smaczne danie. Niegdyś dodanie kaszy pozwalało przygotować większą porcję kotletów z niewielkiej ilości mięsa. Tradycyjne przepisy zwykle uwzględniają połączenie surowego mięsa i ugotowanej kaszy w proporcji 1:1 lub 2:1. Obecnie danie to pozwala nie tylko zaoszczędzić na zakupie mięsa, ale także zmniejszyć jego spożycie z korzyścią dla zdrowia. Pyszne kotlety mielone z kaszą gryczaną to danie, którym można zaspokoić gusta zarówno osób, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z jedzenia mięsa, jak i osób, które sięgają po produkty pochodzenia zwierzęcego okazjonalnie.
Jak zrobić hreczanyki?
Mięso mielone doprawiam podstawowymi przyprawami i łączę z ugotowaną niemal do miękkości kaszą, którą wcześniej przesmażam razem z cebulą i czosnkiem. Możesz zrezygnować ze smażenia cebuli, czosnku oraz kaszy. Z wyrobionej masy mięsnej formuję kotlety, które obtaczam w bardzo drobno mielonej bułce tartej, ale doskonale smakują również hreczanyki usmażone bez panierki.
Wskazówka: jeżeli chcesz zrezygnować z użycia bułki tartej, to obtocz hreczanyki w niewielkiej ilości mąki pszennej, co zapobiegnie przyklejaniu się kotletów do patelni oraz pryskaniu tłuszczu podczas smażenia.
Przepis: Hreczanyki
Pyszne kotlety mielone z kaszą gryczaną.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Podkarpacka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 468 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszy gryczanejKaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Smażenie cebuli i czosnkuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz kaszę gryczaną i smaż 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- Przygotowanie masy mięsnejUmieść mięso mielone w misce i wbij jajka oraz dodaj zawartość patelni. Wyrób składniki dłonią, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Panierowanie i smażenieZ masy mięsnej uformuj okrągłe lub podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż hreczanyki partiami, z obu stron, na złoty kolor.
Hreczanyki podaję na ciepło i na zimno, jako dodatek do pieczywa oraz składnik drugiego dania. Doskonale smakują np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosieCzytaj też:
Za ten patent na mielone ktoś powinien dostać medal. Mięsne miseczki wypełnij pysznym serem