Orzechy są bardzo wartościowym produktem. To dlatego, że zawierają dużo cennych kwasów tłuszczowych, a także dostarczają witamin, soli mineralnych i błonnika. Można je chrupać na przekąskę, ale też wzbogacać nimi różne ciasta i desery. Ja szczególnie polecam proste ciasto, które robi się na zasadzie ciasta ucieranego, a jest bardzo smaczne.
Jakie orzechy dodać do ciasta?
Do tego szybkiego ciasta można wykorzystać różne orzechy. Ja zwykle jednak sięgam po orzechy włoskie, laskowe lub ziemne. Te bowiem są u nas najłatwiej dostępne i najtańsze. Część z nich mielę na proszek, a część z nich siekam. Lubię bowiem, gdy struktura orzechów jest wyczuwalna w cieście.
Jak zrobić szybkie i pożywne ciasto z orzechami?
By przygotować szybkie ciasto orzechowe, wystarczy zmiksować kilka składników i połączyć je z orzechami mielonymi i siekanymi. Oczywiście najłatwiej jest sięgnąć po gotowe, rozdrobnione orzechy. Jednak zmielenie czy posiekanie całych z pomocą blendera trwa kilka chwil. W cieście warto ograniczyć dodatek tłuszczu, bo orzechy sporo go zawierają. Potem ciasto wystarczy tylko upiec i ewentualnie udekorować.
Przepis: Ciasto orzechowe
Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem orzechów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 50 g siekanych orzechów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMiękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dalej miksuj, dodając stopniowo po jednym jajku. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem. Krótko zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką.
- Pieczenie ciastaNiedużą tortownicę lub wąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Jak przygotować orzechy do ciasta?
Orzechy przeznaczone do ciasta warto wcześniej podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu zrobią się bardziej chrupiące i aromatyczne. Przy okazji ich skórka zrobi się krucha i łatwiej będzie ją usunąć. W tym celu podprażone orzechy wystarczy przełożyć na ściereczkę i pocierać nią orzechy. Teraz można je będzie zemleć, posiekać lub odpowiednio rozdrobnić przy pomocy blendera.
Czytaj też:
Wystarczy kasza manna i kilka prostych dodatków, aby zrobić genialne ciasto bez pieczenia. Idealne na każdą okazjeCzytaj też:
To szybkie ciasto na niedzielę do kawy uwielbiają wszyscy. Przepis jest dziecinnie prosty