Miksuję składniki i łączę z wartościowym dodatkiem. To szybkie ciasto jest pyszne i zdrowe

Miksuję składniki i łączę z wartościowym dodatkiem. To szybkie ciasto jest pyszne i zdrowe

Dodano: 
Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Słodkości staram się przygotowywać z wartościowych składników albo wzbogacać pożywnymi dodatkami. To ciasto z dużą ilością orzechów jest pyszne, a przy tym bardzo odżywcze. A robi się je całkiem prosto.

Orzechy są bardzo wartościowym produktem. To dlatego, że zawierają dużo cennych kwasów tłuszczowych, a także dostarczają witamin, soli mineralnych i błonnika. Można je chrupać na przekąskę, ale też wzbogacać nimi różne ciasta i desery. Ja szczególnie polecam proste ciasto, które robi się na zasadzie ciasta ucieranego, a jest bardzo smaczne.

Jakie orzechy dodać do ciasta?

Do tego szybkiego ciasta można wykorzystać różne orzechy. Ja zwykle jednak sięgam po orzechy włoskie, laskowe lub ziemne. Te bowiem są u nas najłatwiej dostępne i najtańsze. Część z nich mielę na proszek, a część z nich siekam. Lubię bowiem, gdy struktura orzechów jest wyczuwalna w cieście.

Jak zrobić szybkie i pożywne ciasto z orzechami?

By przygotować szybkie ciasto orzechowe, wystarczy zmiksować kilka składników i połączyć je z orzechami mielonymi i siekanymi. Oczywiście najłatwiej jest sięgnąć po gotowe, rozdrobnione orzechy. Jednak zmielenie czy posiekanie całych z pomocą blendera trwa kilka chwil. W cieście warto ograniczyć dodatek tłuszczu, bo orzechy sporo go zawierają. Potem ciasto wystarczy tylko upiec i ewentualnie udekorować.

Przepis: Ciasto orzechowe

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 g siekanych orzechów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMiękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dalej miksuj, dodając stopniowo po jednym jajku. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem. Krótko zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką.
  2. Pieczenie ciastaNiedużą tortownicę lub wąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jak przygotować orzechy do ciasta?

Orzechy przeznaczone do ciasta warto wcześniej podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu zrobią się bardziej chrupiące i aromatyczne. Przy okazji ich skórka zrobi się krucha i łatwiej będzie ją usunąć. W tym celu podprażone orzechy wystarczy przełożyć na ściereczkę i pocierać nią orzechy. Teraz można je będzie zemleć, posiekać lub odpowiednio rozdrobnić przy pomocy blendera.

Czytaj też:
Wystarczy kasza manna i kilka prostych dodatków, aby zrobić genialne ciasto bez pieczenia. Idealne na każdą okazje
Czytaj też:
To szybkie ciasto na niedzielę do kawy uwielbiają wszyscy. Przepis jest dziecinnie prosty