To pierogi z ziemniakami i najlepszą, bo smażoną na oliwie i odrobinie masła cebulką. Uwierz, nic więcej nie potrzeba, aby zrobić genialny farsz, który sprawia, że pierogi znikają błyskawicznie. To jednocześnie pomysł na tani posiłek, którym naje się cała rodzina. Ja często robię takich pierogów więcej i mrożę je na później.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i cebulą?
Potrzebujesz ugotowane ziemniaki i cebulę, którą należy przesmażyć na oliwie i maśle. Dodatek masła podczas smażenia cebuli to patent, który podpatrzyłam kiedyś u znajomego kucharza. Tak podsmażona cebulka smakuje rewelacyjnie, jest aromatyczna, pachnąca i ma głęboki, lekko karmelowy posmak.
W przepisie daję instrukcję na ciasto na pierogi, które sama najbardziej lubię. Ale jeśli masz swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, śmiało z niego korzystaj, a potem faszeruj pierogi ziemniakami z cebulką.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i cebulą
Pierogi z pysznym farszem ziemniaczanym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 912 w każdej porcji
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę, aż zacznie się lekko karmelizować. Wymieszaj cebulę z ziemniakami, dopraw i odstaw do ostudzenia.
- Robienie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Jak mrozić pierogi z ziemniakami i cebulą?
Jeśli chcę zamrozić cześć pirogów, układam surowe pierogi na tacce oprószonej mąką i tak wkładam do zamrażarki. Kiedy się dobrze zmrożą, dziele je na porcję i pakuję do woreczków lub pojemników. Potem już tylko wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i ugotować (potrzebują kilku minut więcej po wypłynięciu niż pierogi świeże).
Jak podawać pierogi z ziemniakami?
Pierogi podawaj z odrobiną masła, które apetycznie roztopi się pod wpływem ciepła pierogów. Często też posypuję pierożki posiekanym drobno szczypiorkiem lub koperkiem. Jeśli podaję te pierogi na obiad, często na talerzu ląduje też dobra surówka, np. z kiszonej kapusty. Pierogi można również zaserwować z łyżką kwaśnej śmietany i oprószyć wszystko sporą szczyptą czarnego pieprzu.
Pierogi świetnie smakują także odsmażane. Najlepiej smażyć je na oleju, będą miały wówczas chrupiącą, złotą skórkę.
Czytaj też:
Tak podane frytki robią u mnie za cały obiad. To sycące danie kochają u mnie wszyscyCzytaj też:
Kroję trzy warzywa i mam genialną surówkę do obiadu. To przepis od mojej babci