Masz ochotę na obłędnie słodkie i wilgotne ciasto? Mleczna kraina bez pieczenia będzie idealnym wyborem i na pewno zaskoczy twoją rodzinę oraz gości. Zrobisz je bez wysiłku i dużych wydatków. Sekretem mojego przepisu jest składnik, który przypomina mi smaki z dzieciństwa – słodzone mleczko skondensowane. Kto nie zna jego smaku? W mojej rodzinie wszyscy za nim przepadają, podobnie jak za moim mlecznym ciastem bez pieczenia. Zawsze w mig znika z talerzyków.
Ciasta bez pieczenia z herbatników – ekspresowy sposób na efektowny deser
Kruche herbatniki i słodka masa – niby nic, a jednak ciasta bez pieczenia potrafią zaskoczyć smakiem i wyglądem nawet największego smakosza. Wystarczy zaledwie krótka chwila, żeby deser był gotowy do chłodzenia. Po wyjęciu z lodówki nasiąknięte wilgocią z masy herbatniki stają się miękkie i puszyste.
Herbatniki maślane, kakaowe lub ciasteczka korzenne można przełożyć różnymi masami. Moja receptura uwzględnia bardzo prosty w przygotowaniu krem na bazie skondensowanego mleka, ale wyśmienicie smakuje również ciasto bez pieczenia z herbatnikami i kremem budyniowym z masłem lub samym budyniem, kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, kajmakiem, kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym i masą z bitej śmietany oraz mleka skondensowanego.
Jak zrobić ciasto mleczna kraina bez pieczenia?
Przygotowanie mlecznego ciasta bez pieczenia jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to herbatniki oraz słodzone mleko skondensowane i coś do dekoracji wierzchu deseru. Lubię udekorować wierzch ciasta pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami, ale możesz też użyć np. wiórków kokosowych, płatków migdałów, posiekanej lub startej na tarce czekolady, naturalnego kakao, polewy z masy krówkowej lub polewy z kakao lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Lekko schłodzone mleko skondensowane przekładam do szklanej miski i ubijam mikserem, stopniowo zwiększając obroty, żeby lekko zgęstniało. Do przygotowania mlecznej krainy bez pieczenia polecam użyć kwadratowej lub prostokątnej formy ze zdejmowanym rantem. Używam formy 24 x 24 cm.
Przepis: Ciasto mleczna kraina bez pieczenia
Ten mleczny deser smakuje obłędnie, a jest dziecinnie proste w przygotowaniu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 500 g herbatników maślanych
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
- 3 łyżki pokruszonych herbatników
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Ubijanie mleka skondensowanegoMleko skondensowane przełóż do miski i ubijaj, aż lekko się napuszy. Możesz pominąć ten krok i nasączyć herbatniki mlekiem prosto z puszki.
- WykonanieWyłóż formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj warstwy herbatników i przekładaj je cienką warstwą kremu. Wierzch ciasta również pokryj cienką warstwą kremu.
- DekorowaniePosyp mleczne ciasto bez pieczenia okruszkami herbatników i posiekanymi orzechami.
- ChłodzeniePrzykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Ciasto bez pieczenia mleczna ciasto najlepiej smakuje schłodzone. To świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Czytaj też:
Weź serek homogenizowany i czekoladę. Ten prosty i szybki deser zachwyca smakiemCzytaj też:
Ten deser to u mnie hit. Musisz spróbować kruchego ciasta karmelowego, które rozpływa się w ustach