Podałem te zdrowe kulki zamiast słodyczy. Goście byli zachwyceni i pytali o przepis

Podałem te zdrowe kulki zamiast słodyczy. Goście byli zachwyceni i pytali o przepis

Dodano: 
Zdrowa przekąska w formie kulek mocy
Zdrowa przekąska w formie kulek mocy Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Słodkie kulki z orzechów i suszonych owoców to idealny deser na każdą okazję. Robię je raz-dwa z kilku składników. Poznaj przepis na pełne witamin i minerałów, słodkie kulki.

Domowe kulki mocy to zdrowy i smaczny zamiennik sklepowych słodyczy, po które staram się sięgać jak najrzadziej. Robię je jako deser lub przekąskę tylko z naturalnych składników. Są więc nie tylko apetyczne i smaczne, ale też stanowią źródło m.in. energii, błonnika oraz niezbędnych witamin i minerałów. Za każdym razem, gdy je podaję, goście pytają o przepis.

Dlaczego warto przygotować domowe kulki mocy?

W sklepach dostępne są różne przekąski, które jedynie z pozoru mają dobry skład. Wiele batonów energetycznych oraz innych słodyczy, które na pierwszy rzut oka wydają się pełne zdrowych składników, zawiera konserwanty, barwniki i różne substancje słodzące, które nie służą zdrowiu. Domowe kulki z orzechów i suszonych owoców zawierają jedynie naturalne cukry, są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, a także witaminy (np. witaminy z grupy B i witamina E), minerały (np. magnez, potas, selen) i naturalne antyoksydanty. Wypróbuj mój przepis.

Jak zrobić zdrową przekąskę do kawy z orzechów i suszonych owoców?

Żeby przygotować zdrową przekąskę do kawy, niezbędny jest mocny blender kielichowy lub ręczny. Do przygotowania słodkich kulek idealnie sprawdzą się różne orzechy i suszone owoce, dlatego proponuję zrobić przegląd kuchennych szafek i wykorzystać resztki różnych produktów. Smak zdrowej przekąski do kawy wzbogacam naturalnym kakao, gorzką czekoladą oraz różnymi posypkami, które stanowią nie tylko dekorację deseru, ale także mają wysokie wartości odżywcze.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby deser przyjemnie chrupał, to możesz wymieszać masę z pokruszonymi herbatnikami lub krakersami. Formowanie kulek ułatwia korzystanie z rękawiczek przystosowanych do kontaktu z żywnością oraz zwilżanie dłoni wodą.

Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając różne orzechy i suszone owoce. Pamiętaj jednak, że ważne jest zachowanie proporcji „suchych” i „mokrych” składników (1:1) – wówczas masa będzie miała odpowiednią konsystencję.

Przepis: Słodkie kulki z orzechami

Te kuszące wyglądem i smakiem przekąski świetnie smakują m.in. podane z kawą lub herbatą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
482 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki orzechów makadamia
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli

Dodatkowo:

  • 4 łyżki kakao

Do dekoracji:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOrzechy pokrój na mniejsze kawałki. Suszone owoce zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut do napęcznienia, odcedź na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miseczki. Wiórki kokosowe, sezam i nasiona lnu umieść w małych miseczkach.
  2. MiksowanieZmiksuj orzechy na pył. Dodaj suszone owoce i miksuj, aż powstanie gęsta, klejąca masa. Wyjmij połowę masy na kulki z pojemnika, a resztę krótko zmiksuj z kakao. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania kakao do masy i wykorzystać je do obtoczenia kulek.
  3. WykonanieZ powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w przygotowanych posypkach, a następnie odkładaj na wyłożoną papierem do pieczenia tackę.
  4. ChłodzenieWstaw gotowe kulki na 20 minut do lodówki.

Ten zdrowy deser podaję lekko schłodzony. Kulki mocy idealnie pasują nie tylko do kawy czy herbaty, ale także sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły oraz przegryzka po treningu.

Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik
Czytaj też:
Te domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem zastępują niezdrowe batony. Ten przepis to niebo w gębie