Placki ziemniaczane kuszą chrupiącą skórką i znakomitym smakiem. Do tej pory nie kojarzyły mi się jednak z szybkim gotowaniem. Tarcie surowych ziemniaków było czasochłonne, ale warte poświęcenia, ponieważ rodzina przepada za tym chrupiącym i jednocześnie mięciutkim daniem. Placki ziemniaczane rozpływają się w ustach i raz-dwa znikają z talerzy.
Pewnego dnia postanowiłam ułatwić sobie pracę przy robieniu placków ziemniaczanych i wykorzystałam ugotowane warzywa z poprzedniego obiadu. W ten sposób znalazłam przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane. Teraz robię je w prosty i szybki sposób. Rodzina tak polubiła ten przepis, że często gotuję więcej ziemniaków i na drugi dzień wykorzystuję te, które zostały. Zobacz, jak łatwo zrobić placki z gotowanych ziemniaków.
Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
Najczęściej używam ziemniaków, które zostały wcześniej z obiadu. W ten sposób nie marnuję żywności i mam pyszne placki. Ugotowane ziemniaki najczęściej ścieram na grubych oczkach tarki. Ale wykorzystuję też ziemniaki przepuszczone rzez praskę lub ugniecione łuczkiem. Dodaję do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijam jajko, wsypuję przyprawy i dokładam podsmażoną na złoty kolor cebulkę. Z masy ziemniaczanej formuję placki i smażę je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Danie nie ustępuje w smaku tradycyjnym plackom ziemniaczanym, a pozwala szybko przygotować pożywny obiad.
Przepis: Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Proste i szybkie danie na rodzinny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Ugniatanie gotowanych ziemniakówUgotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz też ugnieść je tłuczkiem
- Łączenie składnikówDo ugniecionych ziemniaków wbij jajko, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dołóż podsmażoną i przestudzoną cebulkę, wsyp sól, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki.
- Smażenie placków ziemniaczanychZ masy ziemniaczanej uformuj kulki, rozgnieć na placki i smaż na gorącym oleju. Placki powinny mieć złoty lub rumiany kolor.
Jak podać placki ziemniaczane?
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą smaczne i chrupiące. Zwykle podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Do placków ziemniaczanych pasuje też mięso w sosie pieczeniowym. Warto skosztować tego prostego i taniego dania z dodatkiem sosu grzybowego. Placki ziemniaczane w takim wydaniu nie mają sobie równych.
Czytaj też:
Ta wersja placków ziemniaczanych może cię zaskoczyć. Odkryj przepis na idealnie chrupiące danieCzytaj też:
Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia