Naleśniki z mięsnym farszem robią u mnie furorę. Odkryj proste danie na obiad lub kolację, które pokochasz

Naleśniki z mięsnym farszem robią u mnie furorę. Odkryj proste danie na obiad lub kolację, które pokochasz

Dodano: 
Naleśniki z mięsem i sosem pomidorowym
Naleśniki z mięsem i sosem pomidorowym Źródło: Shutterstock
Naleśniki można jeść na słodko i w wersji wytrawnej. U mnie w domu najbardziej lubiane są naleśniki z mięsnym farszem. Zapiekam je pod sosem pomidorowym i serem. Sprawdź to proste i niedrogie danie.

Naleśniki są proste daniem z kilku składników. Mąka, jajka i mleko wystarczą, by zrobić ciasto na delikatne placki. Jednak to farsz nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Przyrządzam go w prosty sposób z mięsa mielonego, przypraw i odrobiny przecieru pomidorowego. Naleśniki zapiekam pod z sosem pomidorowym i starty serem.

Jak zrobić naleśniki z mięsnym farszem?

Danie, które każdemu chce polecić robi furorę w moim domu. Rodzina często o nie prosi, dlatego chętnie dzielę się tą sprawdzoną recepturą. Najpierw smażę naleśniki, a potem szybko robię farsz z mięsa mielonego. Z dodatkiem smażonej cebuli i czosnku smaku mu nie brakuje. Do tego trochę przecieru pomidorowego, pachnącego oregano i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Naleśniki z mięsnym farszem podaję z sosem pomidorowym. Przyrządzam go z pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i wykładam na naleśniki wypełnione mięsnym farszem. Po chwili danie trafia do piekarnika. Pod koniec zapiekania naleśniki z mięsnym farszem i sosem posypuję startym serem żółtym. Niebawem są gotowe do podania. Zawsze cieszą się dużym powodzeniem i szybko znikają z talerzy.

Przepis: Naleśniki z mięsnym farszem z pomidorami i serem

Naleśniki z mięsnym farszem na obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówW misce zmiksuj jajka, z mąką, solą i mlekiem na gładką masę. Naleśniki smaż na złoty kolor na patelni.
  2. Robienie farszuDo miski przełóż mięso mielone, dodaj przyprawy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowanie sosu pomidorowegoW rondelku podgrzej pomidory z puszki, resztę przecieru i wsyp przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. Zapiekanie naleśników z seremPo 15 minutach zapiekania, naleśniki wyjmij z pieca, posyp startym serem i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Potem od razu podawaj.

Jak urozmaicić przepis na naleśniki z mięsnym farszem?

Przepis na naleśniki z mięsnym farszem można dowolnie modyfikować. Do farszu warto dodać pieczarki lub grzyby leśne. Te dodatki wzbogacą smak nadzienia do naleśników. Do farszu pasuje też podsmażona marchewka i pietruszka. Ulubione przyprawy podkręcą smak i sprawią, że mięsny farsz za każdym razem będzie nieco inny.

Czytaj też:
Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolację
Czytaj też:
Nie trać czasu na smażenie! Zrób genialny naleśnik z piekarnika, który zachwyci wszystkich