Miksuję kilka składników i wlewam do formy. To szybkie ciasto cytrynowe robię na poczekaniu

Miksuję kilka składników i wlewam do formy. To szybkie ciasto cytrynowe robię na poczekaniu

Dodano: 
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szybki deser czy ciasto do kawy? Nie ma sprawy, jestem w stanie przygotować go w kilkanaście minut. Potem przekazuję robotę piekarnikowi i po godzinie można się cieszyć wspaniałym, cytrynowym wypiekiem.

Lubię ciasta ucierane, a w zasadzie miksowane. Nie ma przy nich dużo pracy, a wychodzą miękkie i delikatne. Można je zrobić niemal na zawołanie i to z prostych składników. Dziś przedstawiam wam przepis na proste ciasto cytrynowe. Wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi naturalnych dodatków, czyli skórce i sokowi z cytryny. Ten wypiek jest idealny na deser, doskonale też pasuje do popołudniowej kawy.

Jak przygotować cytrynę do ciasta?

Jeśli chcecie wykorzystać w cieście skórkę z cytryny, najlepiej kupcie cytrynę ekologiczną. Nie zawiera substancji chroniących przed pleśnieniem. Gdy jednak nie macie takiej cytryny, tę z tradycyjnych upraw powinniście odpowiednio przygotować. Jej skórkę należy dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać, a potem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób większość szkodliwych składników zostanie usunięta. Polanie cytryny wrzątkiem pomoże też wycisnąć z owocu więcej soku. Dodatkowo sparzoną cytrynę można przetoczyć po blacie, lekko ją dociskając.

Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe?

Przygotowanie szybkiego ciasta cytrynowego polega na połączeniu ze sobą kilku składników. Należy je dodawać i łączyć w odpowiedniej kolejności, by powstało puszyste, lekkie ciasto. Na końcu do masy dodaje się sok i skórkę otartą z cytryny. Całość należy krótko wymieszać.

Przepis: Ciasto cytrynowe z lukrem

Szybkie, ucierane ciasto cytrynowe polane lukrem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikóMiękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, połącz na niskich obrotach. Dodaj mleko, sok i skórkę z cytryny, krótko wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudź.
  3. Lukrowanie ciastaCukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka polewa. Posmaruj nią wierzch ciasta, możesz go też posypać wiórkami ze skórki cytrynowej. Ciasto odstaw do zastygnięcia.

Przepis na lukier cytrynowy

Najlepszym wykończeniem ciasta cytrynowego jest lukier cytrynowy. Robi się go bardzo prosto z dwóch popularnych składników. Są to cukier puder i sok z cytryny. Na 2/3 szklanki cukru pudru wystarczy dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i całość ucierać do czasu, aż powstanie gładka, biała masa. Po posmarowaniu nią wystudzonego ciasta, można je dodatkowo posypać wiórkami wykrojonymi z cytrynowej skórki.

Czytaj też:
Delikatne ciasto i słodka, kremowa masa. Ten prosty, angielski deser wprost rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Marmurkowe ciasto mojej babci zasługuje na medal. Jego sekretem jest tani składnik