Wyborne, twarogowe oponki robię z pięciu prostych składników. Są wyjątkowo kruche i delikatne

Wyborne, twarogowe oponki robię z pięciu prostych składników. Są wyjątkowo kruche i delikatne

Dodano: 
Twarogowe oponki
Twarogowe oponki Źródło: Shutterstock / Martyanova Marina
Ciasto kruche jest proste do zrobienia i można z niego przygotować różne wypieki. Od jakiegoś czasu dodaję do niego twaróg, dzięki czemu po upieczeniu otrzymuję ciasto, które wygląda niczym francuskie. Ostatnio zrobiłam z niego oponki.

Ciasto kruche robi się w zasadzie z trzech składników, a mianowicie z: mąki, masła i cukru. Można też dodać do niego żółtko, ale nie jest to konieczne. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, by wzbogacić je twarogiem. I muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto stało się bowiem lekkie, niezwykle kruche i delikatne. A upiekłam z niego chrupiące oponki.

Jak zrobić kruche ciasto z twarogiem?

Kruche ciasto z twarogiem to tak naprawdę ciasto półfrancuskie twarogowe. Robi się je tak samo, jak ciasto kruche, z tą różnicą, że dodaje się do niego też twaróg. Za jego sprawą w cieście pojawiają się listki i ciasto staje się bardzo delikatne, niczym ciasto francuskie. Efekt jest doskonały, a sposób przygotowania znacznie szybszy i łatwiejszy, niż domowego ciasta francuskiego.

Jak zrobić twarogowe oponki?

Przygotowanie twarogowych oponek zaczynam od posiekania zmielonego twarogu i mąki z masłem. Potem dodaję jeszcze jajko i szybko zagniatam gładkie ciasto. Należy je odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny. W tym czasie zacznie fermentować, w wyniku czego w czasie pieczenia zaczną się w cieście tworzyć listki, niczym w cieście francuskim. Po leżakowaniu z ciasta formuję wałeczki i zlepiam ich końce tak, że wyglądają niczym oponki.

Przepis: Twarogowe oponki

Delikatne ciasteczka z ciasta kruchego z dodatkiem twarogu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg zmiel lub przepuść przez praskę. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj twaróg i kawałki schłodzonego masła. Składniki posiekaj nożem, dodaj jajko, zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na mniej więcej 30 równych kawałków. Z każdego uformuj wałek i zlep jego końce, tworząc oponki. Ciastka obtocz w cukrze. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Inna wersja twarogowych ciastek

Z ciasta półfrancuskiego twarogowego można też przygotować ciastka nadziewane np. marmoladą czy powidłami. Wtedy do ciasta nie trzeba nawet dodawać cukru. Ciasteczka będą wystarczająco słodkie, dzięki nadzieniu. Doskonale będą wyglądać i smakować np. rogaliki z ciasta twarogowego.

By je przygotować, wystarczy pokroić rozwałkowane ciasto na trójkąty o nieco dłuższej podstawie, niż boki trójkąta. Przy podstawie należy położyć trochę słodkiego nadzienia, a potem zwinąć całość w kierunku wierzchołka. Potem końce należy lekko zagiąć do środka, by otrzymać apetyczne rogaliki.

Czytaj też:
Do przygotowania tych ciasteczek wystarczą 2 składniki i 30 minut. Wszyscy się nimi zajadają
Czytaj też:
Biorę płatki owsiane, czekoladę i jeszcze kilka składników. Raz-dwa robię pyszne, zdrowe ciasteczka