Biszkopt z waniliowym kremem, który zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej babci zawsze wychodzi

Biszkopt z waniliowym kremem, który zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej babci zawsze wychodzi

Dodano: 
Biszkopt z kremem waniliowym
Biszkopt z kremem waniliowym Źródło: Shutterstock / Sergey Plyusnin
Biszkopt z kremem waniliowym to klasyka kuchni polskiej. Taki deser moja babcia piekła na rodzinne spotkania. To szybkie w przygotowaniu ciasto z kilku prostych składników smakuje fenomenalnie. Poznaj przepis.

Biszkopt to bardzo uniwersalne w zastosowaniu ciasto, z którego można przygotować wiele codziennych i odświętnych wypieków. Zapraszam po przepis na pyszny torcik biszkoptowy, przekładany delikatnym kremem. Robię go trochę inaczej niż było w przepisie babci, bo wykorzystuję serek mascarpone, który łączą ze śmietanką kremówką.

Ciasto biszkoptowe z kremem jako tort

Gotowe raz-dwa ciasto biszkoptowe w połączeniu z waniliowym kremem doskonale zastępuje u mnie w domu kilkuwarstwowe, okrągłe torty i inne wypieki na specjalne okazje. Piekę lekki, puszysty i niezbyt słodki biszkopt w dużej formie prostokątnej, ale jeżeli chcesz, by wypiek przypominał klasyczny tort, to możesz upiec ciasto w tortownicy. Użycie dużej, prostokątnej formy ma jednak dodatkową zaletę, bo nie trzeba przekrawać biszkoptu na blaty. Wystarczy jedynie przeciąć ciasto na pół i ułożyć wysokie kawałki biszkoptu jeden na drugim.

Jak zrobić biszkopt z kremem waniliowym?

Biszkopt z kremem waniliowym piekę z przepisu mojej babci. Receptura uwzględnia dodanie oleju oraz proszku do pieczenia. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Bardzo ważne jest, żeby prawidłowo ubić jajka – masa powinna być jasna i dobrze napowietrzona. Suche składniki mieszam z masą jajeczną, korzystając z silikonowej szpatułki.

Biszkopt piekę w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie, a następnie studzę i odkrawam brzegi ciasta, które kruszę i wykorzystuję do dekoracji wierzchu ciasta, posypując nimi posmarowany kremem biszkopt.

Do kremu używam śmietanki kremówki 36%, której nie trzeba chłodzić przed ubijaniem. Jeżeli chcesz przygotować krem ze śmietanką 30%, to musisz mocno ją schłodzić. Proponuję również ubijać krem ze śmietanką 30% w schłodzonym naczyniu, dzięki czemu szybko powstanie gęsta, stabilna masa. Za wyjątkowy smak kremu odpowiada dodanie ekstraktu waniliowego. Możesz również dodać do kremu cukier z prawdziwą wanilią, pastę waniliową lub ziarenka z laski wanilii.

Przepis: Biszkopt z kremem waniliowym

To genialne ciasto pasuje do kawy na co dzień i od święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
468 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 8 średnich jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na poncz:

  • 100 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników ciasta biszkoptowegoProszek do pieczenia i mąkę pszenną przesiej do miski. Masło roztop i wystudź. Możesz zastąpić zwykłe masło masłem klarowanym lub olejem roślinnym. Jajka wybij do dużej miski.
  2. MiksowanieJajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zakończ ubijanie, gdy będą widoczne w masie pęcherzyki powietrza. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz masło. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach.
  3. Dodanie mąkiStopniowo dodawaj do jajek mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj suche składniki łopatką lub rózgą kuchenną.
  4. PieczenieWlej ciasto biszkoptowe do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o wymiarach 25 x 40 cm, a jeżeli nie masz tak dużej blachy, to użyj formy o wymiarach 24 x 34 cm lub tortownicy o średnicy minimum 26 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 30-40 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz grzanie i pozostaw biszkopt na około 20 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
  5. Przygotowanie kremu waniliowegoDo wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy składniki się połączą, wlej śmietankę kremówkę i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy krem waniliowy jest bardzo gęsty, puszysty i stabilny. W międzyczasie przygotuj poncz z wody i soku z cytryny.
  6. WykonanieOdkrój brzegi wystudzonego ciasta (nie więcej niż 1 cm) i pokrusz. Przekrój biszkopt na pół, żeby powstały dwa długie kawałki ciasta i nasącz ponczem. Odłóż 4 łyżki kremu, a resztą przełóż biszkopt. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu ciasta i posyp okruszkami. Gotowe ciasto przykryj kloszem lub formą, w której piekł się biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Biszkopt z kremem waniliowym wyjmuję z lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby nieco się ogrzał, a następnie kroję na 3-4 cm kawałki. Wskazówka: ze śmietanki kremówki i serka mascarpone możesz przygotować nie tylko krem waniliowy, ale także kremy o różnych smakach, m.in.: kawowy, czekoladowy, migdałowy, orzechowy oraz truskawkowy lub z inną owocową nutą.

Czytaj też:
Dlaczego warto dodać goździki do porannej kawy? Korzyści jest co najmniej kilka
Czytaj też:
Obłędnie kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki. Odkryj sekret prostego przepisu od mojej koleżanki z Niemiec