Do ziemniaków dodaję pyszne składniki i robię genialny farsz do pierogów. Przepis jest dziecinnie łatwy

Do ziemniaków dodaję pyszne składniki i robię genialny farsz do pierogów. Przepis jest dziecinnie łatwy

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / AntAlexStudio
Uwielbiam pierogi z ziemniakami, ale ta wersja bije na głowę wszystkie inne. Do gotowanych ziemniaków wystarczy dorzucić dwa dodatki, a farsz wychodzi tak pyszny, że część zawsze wyjadam łyżką.

Nie lubię rutyny w kuchni, dlatego do tradycyjnych przepisów często dodaję nowe, inne składniki, zwykle takie, które mam akurat w kuchni. Tak jest w przypadku pierogów z ziemniakami, mam mnóstwo wersji na ich zrobienie, ale ta z suszonymi pomidorami i cebulką jest tak pyszna, że powtarzam ją najczęściej.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?

Jesli masz swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, to śmiało z niego korzystaj. Ja zawsze dodaję do takiego ciasta odrobinę masła. To sprawdzony przepis, który można wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki. Ciasto możesz podsypać w razie potrzeby mąką, ale nie przesadzaj z jej ilością.

Samo zrobienie farszu jest bardzo proste: wystarczy pokroić cebulkę, pomidory, a potem jeszcze samą cebulkę zeszklić na oliwie z pomidorów, co jeszcze bardziej podkręci smak farszu. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki i sklejać pierogi. Ważne jest, aby do pierogów nakładać zimny farsz.

Przepis: Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Pierogi z aromatycznym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
884 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na pierogiMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory posiekaj i razem z cebulą dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Gotowe pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami można podać z odrobiną śmietany lub jogurtu, można je też okrasić smażoną cebulą lub posypać koperkiem.

Jak inaczej wykorzystać farsz do pierogów?

Ten pyszny farsz można wykorzystać nie tylko do pierogów. Ja lubię jeść go samego w sobie: podsmażam wtedy ziemniaki z dodatkami, dorzucam na talerz łyżkę kwaśnej śmietany i jogurtu i nic więcej nie potrzeba. Ale ten farsz z ziemniaków, cebuli i pomidorów świetnie nadaje się także do wytrawnych naleśników. Doskonale smakują wówczas podane z dowolnym sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym albo ziołowym.

Czytaj też:
To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego