Kawa to jeden z najbardziej lubianych napojów na całym świecie. Doczekała się wielu odmian, co jest zrozumiałe, bo napar ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można do niej dodawać nie tylko mleko i cukier, ale też masło, kakao czy przyprawy. Ja zwykle stawiam na te ostatnie, bo zawsze mam je pod ręką, a jest ich cała gama. Ostatnio przetestowałam kawę z goździkami i przedstawię wam moje spostrzeżenia.
Jakie są zalety i działanie goździków?
Goździki to przyprawa korzenna, charakteryzująca się przyjemnym, słodkawym smakiem. I taki też smak i aromat oddaje naparowi kawy. Jednak to nie wszystko, co dzięki goździkom zyskuje kawa. Przyprawa ta ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. A to wszystko dzięki eugenolowi, który potrafi przynieść ulgę w bólu głowy czy zęba, a także zmniejszyć uczucie zmęczenia. Poza tym goździki stymulują działanie enzymów trawiennych, co wspomaga trawienie i zapobiega uczuciu ciężkości po posiłkach.
Goździki działają też antyseptycznie i antybakteryjnie, co pomaga w ochronie organizmu przed infekcjami, a tym samym wspomaga układ odpornościowy. Przyprawa ta stanowi także bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronić organizm przed starzeniem się oraz chorobami. Goździki to też znany środek na odświeżenie oddechu. Warto o tym pamiętać przed wyjściem z domu.
Jak zrobić kawę z goździkami?
Kawę z goździkami można przygotować na dwa sposoby. Ja zwykle dodaję 2-3 całe goździki do gorącego naparu kawy i odstawiam całość na 2 minuty pod przykryciem. Można też jednak zmielone goździki wymieszać z mieloną kawą i mieszankę zaparzyć w tradycyjny sposób. Jednym słowem goździkom trzeba dać kilka minut, by w pełni uwolniły swój aromat.
Kto powinien sięgnąć po kawę z goździkami?
Ze względu na właściwości, kawa z goździkami jest idealnym napojem dla osób, które zmagają się z przeziębieniem czy wolną przemianą materii. Po ten aromatyczny napar powinny też sięgnąć osoby, które mają problem z nieświeżym oddechem lub po prostu zjadły dość aromatyczną potrawę.
Czytaj też:
Ta kawa poprawia koncentrację i dba o jelita. Jej sekretny składnik to znana od wieków pastaCzytaj też:
Kawa z tym dodatkiem robi furorę. Dla wielu osób to szokujące połączenie