Czekolada dubajska stała się prawdziwym hitem. Sprawdź przepis i zrób ją, zamiast płacić krocie

Czekolada dubajska stała się prawdziwym hitem. Sprawdź przepis i zrób ją, zamiast płacić krocie

Dodano: 
Czekolada z Dubaju
Czekolada z Dubaju Źródło: Shutterstock / usmee
Czekolada dubajska to aktualnie najbardziej pożądana słodycz. Stała się prawdziwym viralem. Postanowiłam zrobić swoją wersję słynnego przysmaku.

Internet, jak długi i szeroki, zalały filmy z degustacji czekolady dubajskiej oraz całe mnóstwo najróżniejszych receptur. Wszystko zaczęło się w 2021 roku, kiedy to Sarah Hamouda założyła w Dubaju firmę Fix Dessert Chocolatier, specjalizującą się w tworzeniu ekskluzywnych słodyczy. Chciała stworzyć coś unikatowego i tak powstała słynna dziś czekolada pod wiele mówiącą nazwą „Can't Get Knafeh of It”. Jednak wiralowe szaleństwo wokół tego smakołyku rozpętało się dopiero w grudniu 2023 roku, kiedy to jedna z infuencerek opublikowała tiktokowy film z jej konsumpcji. Stał się hitem i świat zapragnął czekolady z Dubaju. Postanowiłam odtworzyć ten wyrafinowany smak i stworzyć własną wersję czekolady dubajskiej.

Co to jest czekolada dubajska?

Stworzona przez dubajską markę czekolada bazuje na bliskowschodnim cieście kadayif (knafeh), którego znakiem rozpoznawczym są cienkie niteczki oraz paście pistacjowej. Dodatkową atrakcją oryginalnej czekolady są ręcznie malowane wzory z luksusowych dodatków, takich jak złoto jadalne.

Jak zrobić czekoladę dubajską?

Do przygotowania tego smakołyku potrzebne są dość egzotyczne na rodzimym rynku składniki, takie jak ciasto kadayif i pasta pistacjowa. Można je łatwo zdobyć w internetowych sklepach oferujących bliskowschodnie czy tureckie specjały. Opakowanie ciasta (około 500 g) to wydatek kilkunastu złotych, natomiast pasta pistacjowa kosztuje od około dwudziestu kilku złotych wzwyż, w zależności od wielkości i producenta. Można ją również przygotować samodzielnie, jednak ja korzystałam w przepisie z gotowej pasty.

Porada: ciasta kadayif warto przed przystąpieniem do przygotowania czekolady schłodzić.

Przepis: Czekolada jak z Dubaju

Chrupiące ciasto kadayif i obłędny smak pistacji zamknięte w czekoladowej otoczce.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g ciasta kadayif
  • 100 g masła
  • 250 g ciemnej czekolady (min. 55% kakao)
  • 60-70 ml śmietanki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta kadayifWłóż ciasto kataifi do zamrażarki na około 30 minut. Po schłodzeniu pokrój je na drobne paski (3–5 mm). Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojone ciasto kataifi. Smaż na małym ogniu, stale mieszając, aż ciasto nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące.
  2. Przygotowanie masy pistacjowejZa pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj pastę pistacjową z cukrem pudrem. Do przygotowanej masy dodaj usmażone ciasto kataifi i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowanie czekoladyPodgrzej śmietankę w małym rondelku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  4. Składanie czekoladyDo silikonowej foremki wlej połowę przygotowanej czekolady, a gdy stwardnieje, dodaj krem pistacjowy i równomiernie rozprowadź go na warstwie czekolady. Kiedy masa stwardnieje, na wierzch nałóż resztę rozpuszczonej czekolady.
  5. Chłodzenie czekoladyWstaw całość do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aż masa stwardnieje, a czekolada nabierze odpowiedniej konsystencji.

Jak udekorować czekoladę dubajską?

Czekoladę dubajską możesz udekorować na wiele sposobów, aby nadać jej wyjątkowej estetyki. Klasycznym dodatkiem są posiekane, prażone pistacje. Możesz użyć również jadalnego złotego pyłu, aby nadać czekoladzie luksusowego wyglądu. Świetnie sprawdzą się także jadalne kwiaty takie jak lawenda czy róża.

Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć
Czytaj też:
Zrób domowe ptasie mleczko jak z PRL-u. Każdy powinien znać ten kultowy obłędny smak