Te kruche ciasteczka są pyszne i zdrowe. Robię je szybko z kilku prostych składników

Te kruche ciasteczka są pyszne i zdrowe. Robię je szybko z kilku prostych składników

Dodano: 
Ciasteczka z płatkami owsianymi i migdałami
Ciasteczka z płatkami owsianymi i migdałami Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Słodka przekąska może być zdrowa. Najlepszym dowodem na to są te pyszne ciasteczka. Robi się je szybko z prostych produktów, a są pyszne i dostarczają wartościowych składników. I co ważne, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Jeśli często macie ochotę na słodką przekąskę, zadbajcie o to, by była zdrowa. Zamiast więc sięgać po gotowe batoniki czy cukierki, raz-dwa upieczcie w domu chrupiące ciasteczka. Do ich przygotowania wykorzystacie same wartościowe składniki, więc taki deser będzie miał wiele plusów. Oto przepis na takie odżywcze ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i spłatkowanych migdałów.

W jakiej postaci dodać płatki owsiane do ciasteczek?

Do ciasteczek dodaje się suche płatki owsiane. Jednym słowem wcześniej nie trzeba ich gotować. Można jednak wsypać całe płatki owsiane lub rozdrobnione. Rozdrobnić można je przy pomocy blendera. I można to zrobić tylko lekko lub zamienić płatki owsiane w mąkę, która będzie równie wartościowa, jak same płatki. Przy czym najlepiej sięgnąć po płatki owsiane górskie czy zwykłe, bo te zawierają więcej cennych składników niż błyskawiczne.

Jak zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi i migdałami?

By przygotować ciasteczka z płatkami owsianymi i migdałami, trzeba najpierw wymieszać wszystkie sypkie składniki. Potem należy je posiekać z masłem, dodać jajko i zagnieść na w miarę gładką masę. Ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, a tylko do połączenia się składników. Dzięki temu ciasteczka będą bardziej kruche.

Przepis: Ciasteczka z płatkami owsianymi i migdałami

Kruche ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i spłatkowanych migdałów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g mąki owsianej (można ją zrobić ze zblendowanych płatków owsianych)
  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g cukru trzcinowego lub cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g spłatkowanych migdałów
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo mąki owsianej dodaj cukier, cukier wanilinowym, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj kawałki masła, posiekaj je z suchymi składnikami, rozkrusz w palcach. Dodaj płatki owsiane i spłatkowane migdały, wymieszaj. Dodaj jajko, szybko zagnieć ciasto.
  2. Formowanie i pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Szklanką wykrawaj z niego okrągłe ciastka. Możesz też odrywać z ciasta kulki, a potem spłaszczać je na dłoni. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Inna wersja owsianych ciasteczek

Ciasteczka owsiane można też przygotować w innej wersji. Zamiast migdałów w płatkach można do nich dodać np. posiekane orzechy laskowe, włoskie czy pistacjowe. Jako dodatek dobrze też sprawdzą się rodzynki, suszona żurawina, posiekane suszone morele czy daktyle. Możecie też sięgnąć po posiekaną czekoladę deserową.

Czytaj też:
Te genialne ciasteczka zrobisz z dwóch tanich składników. Są chrupiące i pełne słodyczy
Czytaj też:
Te kruche ciasteczka pistacjowe robię tylko pół godziny. Dosłownie rozpływają się w ustach