Filet z piersi kurczaka to doskonały surowiec na szybki obiad. Nie wymaga bowiem długiej obróbki kulinarnej, a można go przygotować na wiele sposobów. Dziś jeden z nich – bardzo prosty i bardzo smaczny. Mięso wystarczy tylko zrumienić, a potem krótko poddusić w aksamitnym, aromatycznym sosie. To danie można podać na co dzień i od święta.
Jak pokroić filet z piersi kurczaka do dania?
Jeśli kupicie małe filety z piersi kurczaka, na każdą porcję możecie przeznaczyć po jednej, pojedynczej piersi. Jednak mięso o wiele szybciej się usmaży i podgrzeje w sosie, gdy będzie miało postać cieńszych plastrów. Warto więc pokroić pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Można tu też wykorzystać kurczęce polędwiczki.
Jak zrobić filet z kurczaka w pomarańczowym sosie?
Przygotowanie fileta z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie to bardzo prosta sprawa. Mięso wystarczy tylko pokroić w plastry, przyprawić i obsmażyć. Potem trzeba je krótko poddusić w aromatycznym sosie i danie gotowe.
Przepis: Filet z kurczaka w pomarańczowym sosie
Filet z piersi kurczaka w aksamitnym sosie śmietankowo-pomarańczowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą i pieprzem. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
- Duszenie mięsaNa patelni rozgrzej olej, połóż plastry kurczaka i zrumień je z dwóch stron, przełóż na talerz. Na patelni przesmaż chwilę czosnek. Wlej śmietankę, dodaj też sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zagotuj, gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj do niego podsmażonego kurczaka, duś ok. 2 minuty na małym ogniu, dopraw do smaku.
Wskazówka: Sos pomarańczowy można też przygotować jako pierwszy, a potem włożyć do niego podsmażone kawałki mięsa i całość krótko podgrzać.
Z czym podać filet z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie?
Filet z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie najlepiej smakuje podany z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrze też będzie do niego pasowało ziemniaczane puree. Jeśli chcecie, tak przygotowane mięso możecie podać także z grubszym makaronem. Najlepszym dopełnieniem tego dania będzie surówka z marchewki, sałata z dodatkami lub gotowane warzywa, np. brokuł, marchewka.
Czytaj też:
Filety z piersi kurczaka w tym delikatnym sosie smakują wybornie! Są idealne na rodzinny obiadCzytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku