Pieczone ziemniaki z rozmarynem to u nas w domu zawsze całe danie, ale oczywiście mogą być też dodatkiem do obiadu. My jednak wolimy zajadać je solo lub z dowolnym dipem czy nawet zwykłym keczupem. Upieczenie ziemniaków nie zabiera wiele czasu i uprzedzam, że najlepiej zrobić od razu podwójną porcję.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z rozmarynem?
To przepis bardzo prosty, ale ważne są w nim szczegóły. Przede wszystkim warto wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia (może to być po prostu tym B, ale w wielu marketach takie ziemniaki są oznaczone jako najlepsze do pieczenia, a jeśli nie, warto poprosić o radę sprzedawcę). W przepisie podaję, aby ziemniaki pokroić na ćwiartki. Jeśli są to niewielkie bulwy, można je piec w całości, ale warto je przed pieczeniem ponakłuwać (np. wykałaczką czy ostrym widelcem).
Do ziemniaków od razu sypię listki oberwane z gałązek rozmarynu, a po ok. 25 minutach pieczenia smaruję ziemniaczki masłem. To patent, który kiedyś podpatrzyłam u znajomego kucharza i od tej pory zawsze go stosuję. Masło jest rewelacyjnym nośnikiem smaku i sprawia, że ziemniaki są wyjątkowo aromatyczne, a ich skórka robi się lekko pomarszczona i chrupiąca.
Przepis: Pieczone z ziemniaki z romarynem
Aromatyczne ziemniaki z piekarnika.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 794 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówZiemniaki pokrój na ćwiartki, skrop obficie oliwą, i posyp listkami oberwanymi z gałązek rozmarynu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
- Przyprawianie ziemniakówPo ok. 25 minutach wysuń blachę z ziemniaki i posmaruj je masłem, posól i popieprz. Piecz jeszcze ok. 20 minut.
Gotowe ziemniaczki rewelacyjnie smakują zaserwowane z sosami na bazie jogurtu (np. czosnkowym albo ziołowym), ale też keczupem czy sosem barbecue.
Inne pomysły na pieczone ziemniaki z rozmarynem
Do brytfanki obok ziemniaków i rozmarynu można dorzucić jeszcze inne składniki, które dodadzą całemu daniu więcej aromatu. To przede wszystkim ząbki czosnku, ale też pokrojona w ćwiartki cebula. Ziemniaki można też posypać tymiankiem (świeżym albo suszonym) albo oregano. Jeśli lubisz pikantne smaki, oprósz ziemniaki ostrą papryką.
Czytaj też:
Przepis na pyszne klopsiki z taniego, zdrowego mięsa. Ich tajemnicą jest aromatyczny sosCzytaj też:
Plastry schabu przykrywam pyszną kołderką i wstawiam do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się sam