Do pieczonych ziemniaków zawsze dodaję aromatyczne listki. Ale sekretem dania jest inny składnik

Do pieczonych ziemniaków zawsze dodaję aromatyczne listki. Ale sekretem dania jest inny składnik

Dodano: 
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Pieczone ziemniaki z rozmarynem Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Nie ma nic lepszego, niż chrupiące, aromatyczne pieczone ziemniaki. U mnie obowiązkowo pieczone z rozmarynem, ale nie jest to jedyny składnik, który podkręca ich smak.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem to u nas w domu zawsze całe danie, ale oczywiście mogą być też dodatkiem do obiadu. My jednak wolimy zajadać je solo lub z dowolnym dipem czy nawet zwykłym keczupem. Upieczenie ziemniaków nie zabiera wiele czasu i uprzedzam, że najlepiej zrobić od razu podwójną porcję.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z rozmarynem?

To przepis bardzo prosty, ale ważne są w nim szczegóły. Przede wszystkim warto wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia (może to być po prostu tym B, ale w wielu marketach takie ziemniaki są oznaczone jako najlepsze do pieczenia, a jeśli nie, warto poprosić o radę sprzedawcę). W przepisie podaję, aby ziemniaki pokroić na ćwiartki. Jeśli są to niewielkie bulwy, można je piec w całości, ale warto je przed pieczeniem ponakłuwać (np. wykałaczką czy ostrym widelcem).

Do ziemniaków od razu sypię listki oberwane z gałązek rozmarynu, a po ok. 25 minutach pieczenia smaruję ziemniaczki masłem. To patent, który kiedyś podpatrzyłam u znajomego kucharza i od tej pory zawsze go stosuję. Masło jest rewelacyjnym nośnikiem smaku i sprawia, że ziemniaki są wyjątkowo aromatyczne, a ich skórka robi się lekko pomarszczona i chrupiąca.

Przepis: Pieczone z ziemniaki z romarynem

Aromatyczne ziemniaki z piekarnika.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
794 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki pokrój na ćwiartki, skrop obficie oliwą, i posyp listkami oberwanymi z gałązek rozmarynu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
  2. Przyprawianie ziemniakówPo ok. 25 minutach wysuń blachę z ziemniaki i posmaruj je masłem, posól i popieprz. Piecz jeszcze ok. 20 minut.

Gotowe ziemniaczki rewelacyjnie smakują zaserwowane z sosami na bazie jogurtu (np. czosnkowym albo ziołowym), ale też keczupem czy sosem barbecue.

Inne pomysły na pieczone ziemniaki z rozmarynem

Do brytfanki obok ziemniaków i rozmarynu można dorzucić jeszcze inne składniki, które dodadzą całemu daniu więcej aromatu. To przede wszystkim ząbki czosnku, ale też pokrojona w ćwiartki cebula. Ziemniaki można też posypać tymiankiem (świeżym albo suszonym) albo oregano. Jeśli lubisz pikantne smaki, oprósz ziemniaki ostrą papryką.

Czytaj też:
Przepis na pyszne klopsiki z taniego, zdrowego mięsa. Ich tajemnicą jest aromatyczny sos
Czytaj też:
Plastry schabu przykrywam pyszną kołderką i wstawiam do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się sam