Wystarczy wrzucić paprykę do woreczka. Ten genialny patent podpatrzyłam u znajomego szefa kuchni

Wystarczy wrzucić paprykę do woreczka. Ten genialny patent podpatrzyłam u znajomego szefa kuchni

Dodano: 
Obieranie papryki
Obieranie papryki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Obieranie papryki do leczo czy też innych dań może nastręczyć sporo trudności. Ale jest na to prosty sposób.

Są dania, w których najlepiej smakuje obrana ze skórki papryka. To m.in. leczo, ale też różnego rodzaju inne sosy z dodatkiem papryki. Papryka bez skórki jest także rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, na kanapki czy jako element kolorowych przekąsek imprezowych. Obieranie papryki może wydawać się trudne, bo skórka jest cieniutka i mocno przylega. Jest jednak na to sposób, a podpatrzyłam go u kucharza Leszka Wodnickiego, finalisty jednej z edycji polskiego MasterChefa, który prowadzi własną szkołę gotowania.

Jak obrać skórkę z pieczonej papryki?

Znasz sposób, aby najpierw upiec paprykę, a kiedy skórka zrobi się czarna, zdjąć ją? To nie jest zły sposób, ale po upieczeniu papryki Leszek Wodnicki zrobił coś jeszcze: wrzucił warzywa na kilka minut do foliowego worka, a następnie potrząsnął całością. Ten prosty zabieg wystarczył, aby skórka odeszła praktycznie sama.

Pieczona papryka ma głęboki, wyrazisty smak. Taką paprykę można wykorzystać do leczo, do past kanapkowych, do paprykarza, ale też kłaść na kanapki czy komponować w przekąskach z serami i wędlinami.

Jak obrać skórkę z gotowanej papryki?

Podobny trik można zastosować przy gotowanej papryce. Po gotowaniu (wystarczy kilka minut), należy wrzucić paprykę do woreczka, odczekać, a potem już z łatwością zdjąć skórkę. Gotowaną paprykę można wykorzystać podobnie, jak tę pieczoną, będzie jednak delikatniejsza w smaku.

Jak obrać skórkę z surowej papryki?

Najtrudniej obrać skórkę z surowej papryki, ale też jest to możliwe i patent z woreczkiem także się tu przyda. Paprykę należy sparzyć wrzątkiem (podobnie jak pomidory) i włożyć na chwilę do woreczka. Najlepiej jeśli są to już kawałki papryki, np. ćwiartki. Wówczas przy pomocy nożyka skórka powinna dać łatwo się zdjąć. Taka papryka sprawdzi się we wszystkich daniach, w których zależy ci na chrupkości tego warzywa, czyli np. w sałatkach.

Czytaj też:
Zamiast kanapek podaję szybkie, pożywne wrapy. Smakują tak, że każdy zamawia po dwa
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana z boczkiem to klasyk! Sprawdź prosty przepis, który zawsze smakuje genialnie

Źródło: smaki.pl