Ze względów rodzinnych często jeżdżę do Nadrenii Północnej-Westfalii. Jak przystało na rasowego łasucha, każdą wizytę za zachodnią granicą rozpoczynam od wizyty w lokalnej cukierni. W czołówce moich ulubionych niemieckich przysmaków jest Schmandkuchen. Ta skromna i powściągliwa nazwa kryje w sobie brzoskwiniową rozkosz zatopioną w śmietankowym niebie.
Schmandkuchen to bardzo popularne w Niemczech ciasto, które można spotkać, szczególnie w południowych i środkowych regionach. Swoją nazwę zawdzięcza kwaśnej śmietanie Schmand. Ma ona nietypową, w porównaniu do klasycznych polskich śmietan, zawartość tłuszczu, dzięki czemu wypieki z jego użyciem mają delikatnie kremową i lekko kwaśną nutę. Niemiecka kwaśna śmietana Schmand ma bowiem od 20% do 24% tłuszczu.
Jak zrobić kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki?
Prosty przepis na to ciasto wraz z kilkoma opakowaniami śmietany Schmand przyjechał z mojej ostatniej niemieckiej podróży. Jego bazą jest właśnie ta tradycyjna kwaśna śmietana, którą możemy łatwo zastąpić jedną z naszych rodzimych śmietan o wyższej zawartości tłuszczu, np. 18%.
Porada: przygotowanie ciasta rozpocznij od kruchego spodu, który przed dodaniem masy śmietankowej warto podpiec przez około 10 minut.
Przepis: Kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki
Połączenie kruchego spodu, aksamitnej masy śmietanowej i soczystych brzoskwiń w najlepszym niemieckim wydaniu.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - niemiecka
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 1 godz. 10 min.
 - Liczba porcji
 - 12
 - Liczba kalorii
 - 314 w każdej porcji
 
Składniki
Na spód:
- 150 g mąki pszennej
 - 65 g masła
 - 65 g cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka wody
 - szczypta soli
 
Na masę śmietanową:
- 600 ml Schmand (lub kwaśnej śmietany 18%)
 - 500 ml mleka
 - 200 g cukru
 - 80 g budyniu śmietankowego bez cukru (2 opakowania)
 - 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
 
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj zimne masło, pokrojone w małe kawałki. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, aż powstanie gładka kula. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Rozwałkuj ciasto na kształt formy (średnica ok. 24–26 cm) i wyłóż nim spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Włóż formę z ciastem do lodówki na 20–30 minut.
 - Podpiekanie spoduSchłodzony spód wyłóż papierem do pieczenia i obciąż. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 10 minut. Po upieczeniu, wyjmij go z piekarnika, zdejmij papier do pieczenia razem z obciążeniem, a następnie wystudź.
 - Przygotowanie masy śmietanowejWlej 400 ml mleka do garnka i zagotuj. W pozostałych 100 ml mleka rozpuść proszek budyniowy, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej mieszankę budyniową. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij budyń z ognia i odstaw na chwilę, aby lekko przestygł (ale nie całkowicie). Do ciepłego budyniu dodaj Schmand (lub śmietanę 18%) i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
 - Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie odsącz z syropu i pokrój je w ćwiartki lub plasterki.
 - Złożenie ciastaNa podpieczony spód ciasta wylej połowę masy śmietanowej. Poukładaj na niej brzoskwinie i zalej resztą masy. Następnie wyrównaj wierzch.
 - Pieczenie ciastaWstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około 60 minut, aż masa śmietanowa się zetnie, a wierzch lekko się zarumieni.
 - Studzenie ciastaPo upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia w formie.
 
Jak udekorować kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki?
Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polać glazurą owocową lub udekorować bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju posypki, np. orzechowe, z płatków migdałów lub z startej czekolady.
Co dodać do kremowego ciasta z brzoskwiniami z puszki?
To kremowe ciasto można przygotować nie tylko z brzoskwiniami. W Saksonii dodaje się do niego rodzynki lub jabłka, a w Bawarii często używa się wiśni. Wspaniale smakuje z dodatkiem moreli, nektarynek czy mandarynek. Schmandkuche można uatrakcyjnić przed dodatek odrobiny soku z cytryny lub likieru owocowego do masy śmietanowej dla bardziej wyrazistego smaku.
Wskazówka: jeśli używasz owoców, takich jak brzoskwinie, wiśnie czy jabłka, możesz je przed wyłożeniem do masy lekko oprószyć cynamonem lub wanilią.
Czytaj też:
Waniliowo-czekoladowy sernik robię bez pieczenia! Ten prosty przepis zachwyca smakiem i wyglądemCzytaj też:
Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa
