Tych ciasteczek nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To jedne z najsłynniejszych słodkości na świecie, produkowane od 1912 r. Ciasteczka Oreo powstały w Nowym Jorku i są to po prostu ciastka typu markiza, składające się z dwóch czekoladowych herbatników przełożonych kremem. Ich niezwykła popularność sprawiła, że są bazą na której tworzy się ciasta, desery, napoje i lody. Mój pomysł na wykorzystanie ciasteczek Oreo to sernik na zimno. To połączenie ulubionych ciastek z aksamitnym kremem. Łatwy do przygotowania, efektowny na stole i tak pyszny, że zniknie w mgnieniu oka.
Jak zrobić spód do sernika z ciasteczkami Oreo?
Bazą sernika jest ciasteczkowy spód, do którego wykorzystałam Oreo z czekoladowym nadzieniem. Aby nadać mu więcej charakteru, możesz dodać szczyptę soli morskiej lub odrobinę roztopionej czekolady. Zamiast masła do spodu, spróbuj użyć roztopionego oleju kokosowego, który doda lekkiego aromatu.
Wskazówka: jeśli zależy Ci na czasie, zamiast robić spód, ułóż całe ciastka Oreo na dnie tortownicy – będzie to szybsze, a efekt wizualny może być równie ciekawy.
Przepis: Sernik z ciasteczkami Oreo
Kremowa masa serowa, chrupiący spód ze słynnych ciasteczek oraz dekoracja z czekolady i ciastek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g ciastek Oreo (z czekoladowym nadzieniem)
- 50 g masła
Na masę serową:
- 400 g twarogu sernikowego
- 50 g ciastek Oreo (z czekoladowym nadzieniem)
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka sztuk ciastek Oreo (z białym nadzieniem)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduRozdrobnij ciasteczka Oreo w malakserze na drobny pył. Jeśli nie masz malaksera, możesz użyć woreczka i wałka do ciasta. Rozpuść masło i wymieszaj z rozdrobnionymi ciastkami, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Wyłóż dno tortownicy (średnica ok. 20-22 cm) papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę ciasteczkową, mocno ją dociskając. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby stwardniała.
- Przygotowanie masy serowejWymieszaj żelatynę z wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. W osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj przestudzoną żelatynę do masy serowej, cały czas miksując, aby uniknąć grudek. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietankę do masy serowej, używając łopatki. Pokrusz ciasteczka Oreo (z nadzieniem) i również delikatnie wmieszaj je do masy.
- Chłodzenie sernikaWyłóż masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki, kiedy masa zacznie tężeć, wyjmij sernik i udekoruj kilkoma ciastkami Oreo (z białym nadzieniem), np. zatapiając je do połowy w tężejącej masie. Następnie wstaw z powrotem do lodówki. Łączny czas chłodzenia ciasta powinien wynosić co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc, aby masa dobrze stężała.
- Dekorowanie sernikaCzekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch sernika.
Jak zrobić masę serową do sernika z ciasteczkami Oreo?
Przed rozpoczęciem przygotowania masy warto wyjąć twaróg z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz grudek w masie serowej. Z kolei żelatyna powinna być przestudzona, ale płynna, zanim ją dodasz do masy. Sernik Oreo przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, aby uniknąć wchłaniania zapachów innych produktów. Świetnie smakuje nawet po 2-3 dniach.
Co dodać do sernika oreo?
Smak sernika Oreo można urozmaicić, dodając do masy serowej np. skórkę z cytryny lub pomarańczy. To nada ciastu odświeżającego aromatu. Smak wzbogacisz również dzięki dekoracji – do tartej czekolady możesz dodać płatki migdałów lub jadalne kwiaty.
Czytaj też:
Waniliowo-czekoladowy sernik robię bez pieczenia! Ten prosty przepis zachwyca smakiem i wyglądemCzytaj też:
Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa