Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci

Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci

Dodano: 
Sernik na herbatnikach z kremem czekoladowo-orzechowym
Sernik na herbatnikach z kremem czekoladowo-orzechowym Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Moja babcia często robiła sernik na herbatnikach i zawsze znikał do ostatniego okruszka. Ja do przepisu babci dodałam coś jeszcze: na upieczone ciasto wylewam aksamitny czekoladowo-orzechowy krem.

Sernik na herbatnikach to babciny klasyk. Wystarczy wyłożyć blachę ciasteczkami, a następnie wylać na nie masę serową. Bez bawienia się w robienie spodów z kruchego ciasta czy też kruszenie herbatników i mieszanie ich z masłem. Ja do tego sernika dodałam coś jeszcze: obłędnie pyszny ganache, czyli krem czekoladowy, w tym przypadku z dodatkiem masła orzechowego. Wielka blacha tego ciasta znika u mnie w jeden dzień.

Jak zrobić sernik na herbatnikach?

Sernik na herbatnikach robię z sera z wiaderka. Moja babcia kiedyś sama mieliła twaróg, ale ja ułatwiam sobie zadanie i wolę wykorzystać już ten zmielony i gotowy do robienia masy sernikowej. To bardzo prosty przepis na sernik: zaczyna się od zmiksowania całych jajek na puszystą masę, a potem już tylko wystarczy zmieszać razem wszystkie składniki.

Ważne jest samo pieczenie, bo jeśli na sernik ma być wyłożony krem, to dobrze, aby ciasto było równe i nie popękało. Prosty sposób to pieczenie ciasta z drugą blachą wypełnioną wodą, tak jak jest opisane w przepisie (dzięki temu sernik nie pęka). I druga ważna rzecz: nie wyciągaj sernika od razu z piekarnika, bo wtedy gwałtownie opadnie, brzegi pozostaną wysokie, a środek wklęśnie. Kiedy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i zostaw ciasto do wystygnięcia. Ja najczęściej taki sernik piekę wieczorem i rano jest już idealnie wystudzony.

W zasadzie taki sernik można już podawać, ale ja zawsze wykładam na niego aksamitny krem czekoladowo-orzechowy i ciasto w tej wersji jest zawsze u mnie hitem. Taki krem nie zastyga na sztywno po schłodzeniu, a pozostaje przyjemnie aksamitny. Nie ma lepszego! Ja czasem zamiast masła orzechowego dodaję do niego pastę pistacjową. Do zrobienia kremu najlepiej wykorzystać dobrą czekoladę w pastylkach, ale może to być też czekolada w tabliczkach (trzeba ją tylko posiekać lub pokruszyć).

Ważne: ilość herbatników w przepisie jest orientacyjna, wszystko bowiem zależy o tego, jaką blachę wybierzesz. Ja piekę to ciasto na największej prostokątnej basze, ponieważ chcę uzyskać efekt niezbyt wysokiej warstwy sernikowej.

Przepis: Sernik na herbatnikach

Pyszne ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
429 w każdej porcji

Składniki

  • 30 herbatników
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki esktraktu waniliowego
  • 50 g masła

na ganache:

  • 120 g czekolady białej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 120 g śmietanki 36%
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy sernikowejMasło rozpuść w rondelki i zostaw do ostudzenia. Zmiksuj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, a cukier się rozpuści. Do masy z jajek dodaj ser, budyń, wanilię i masło, zmiksuj wszystko do połączenia składników.
  2. Pieczenie sernikaDno foremki wyłóż herbatnikami. Na ciastka wylej masę sernikową i rozprowadź równomiernie. Piecz 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Aby sernik nie pękał, postaw na dole piekarnika drugą foremkę wypełnioną gorącą wodą.
  3. Robienie kremuAby zrobić ganache, zagotuj śmietankę. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, wmieszaj masło, a następnie masło orzechowe. Masę wyłóż na wystudzony dobrze sernik, wygładź i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Inne pomysły na sernik na herbatnikach

Ten przepis to doskonała baza do eksperymentów smakowych. Sam sernik można aromatyzować w dowolny sposób, można też do polania sernika wykorzystać ganache o dowolnym smaku (czasem robię taki krem na bazie białej czekolady i owocowego musu z malin lub mango). Krem można dodatkowo posypać orzeszkami czy liofilizowanymi, pokruszonymi owocami (np. malinami).

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Biszkopty przekładam prostym kremem, ale sekretem jest owocowy mus. To ciasto bez pieczenia robię w 15 minut

Źródło: smaki.pl