Do sałatki makaronowej dodaj oliwki i pyszny ser. Sekretem jest prosty dressing

Do sałatki makaronowej dodaj oliwki i pyszny ser. Sekretem jest prosty dressing

Dodano: 
Sałatka z makaronem i fetą
Sałatka z makaronem i fetą Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Sałatki makaronowe mogą posłużyć za cały posiłek. Makaron syci, a pozostałe składniki dodają smaku i kolorów. Nasza propozycja na dziś to energetyczna sałatka z oliwkami i innymi, pysznymi dodatkami.

Bazą sałatki makaronowej oczywiście jest makaron, ale to dodatki i dressing robią tu całą robotę. Taka sałatka jest idealna na lekką kolację, a jeśli zostanie, można zapakować ją na drugi dzień do pracy. Sałatkę śmiało można zrobić z makaronu, który został po obiedzie.

Jak zrobić sałatkę makaronową z fetą i oliwkami?

Do naszej sałatki obok czarnych oliwek, czerwone papryki i wyrazistego, słonego sera feta, dodaliśmy również groszek, który jest pięknym, zielonym akcentem w całym daniu. Aby jednak groszek rzeczywiście miał żywy, apetyczny, zielony kolor, zamiast groszku z puszki, który najczęściej wykorzystuje się w sałatkach, ugotuj groszek mrożony. To zajmuje kilka chwil, a efekt jest piękny i smaczny.

Kropką nad i jest tu prosty dressing, w którym słodycz miodu miesza się z kwaśnym, charakterystycznym smakiem limonki. Jeśli jesteś fanem limonkowego smaku, możesz dodatkowo oprószyć gotową sałatkę skórką otartą z limonki.

Przepis: Sałatka z makaronem i serem feta

Pyszna i prosta sałatka makaronowa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
782 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka
  • 1 szkanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówGroszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 6-7 minut. Odcedź. Ser feta rozdrobnij, oliwki i paprykę pokrój. Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Dodaj dressing na bazie oliwy.

Gotową sałatkę udekoruj listkami świeżej bazylii. Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów lub ulubionymi orzechami. W roli posypki świetnie sprawdzi się też czarny sezam albo prażone pestki słonecznika.

Inne pomysły na sałatkę makaronową z fetą

Sałatka makaronową z oliwkami, fetą, papryką i groszkiem to jeden z tych przepisów, gdzie nie musisz sztywni trzymać się receptury. Nie masz groszku? Dodaj do sałatki soczyście żółtą paprykę z puszki i zieloną, drobno posiekaną natkę pietruszki. Możesz też zagrać kolorami papryki i dodać nie tylko czerwoną, ale też zieloną i żółtą.

W tej sałatce świetnie się też sprawdzi seler naciowy, ale też rukola, liście szpinaku czy poszatkowana sałata rzymska. W jeszcze innej wersji do sałatki, zamiast sera feta, można dorzucić tuńczyka z puszki.

Czytaj też:
Do pora dorzucam tani owoc. W 5 minut mam gotową sałatkę, która zachwyca smakiem
Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę