Bazą sałatki makaronowej oczywiście jest makaron, ale to dodatki i dressing robią tu całą robotę. Taka sałatka jest idealna na lekką kolację, a jeśli zostanie, można zapakować ją na drugi dzień do pracy. Sałatkę śmiało można zrobić z makaronu, który został po obiedzie.
Jak zrobić sałatkę makaronową z fetą i oliwkami?
Do naszej sałatki obok czarnych oliwek, czerwone papryki i wyrazistego, słonego sera feta, dodaliśmy również groszek, który jest pięknym, zielonym akcentem w całym daniu. Aby jednak groszek rzeczywiście miał żywy, apetyczny, zielony kolor, zamiast groszku z puszki, który najczęściej wykorzystuje się w sałatkach, ugotuj groszek mrożony. To zajmuje kilka chwil, a efekt jest piękny i smaczny.
Kropką nad i jest tu prosty dressing, w którym słodycz miodu miesza się z kwaśnym, charakterystycznym smakiem limonki. Jeśli jesteś fanem limonkowego smaku, możesz dodatkowo oprószyć gotową sałatkę skórką otartą z limonki.
Przepis: Sałatka z makaronem i serem feta
Pyszna i prosta sałatka makaronowa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 782 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka
- 1 szkanka czarnych oliwek bez pestek
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 150 g sera feta
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówGroszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 6-7 minut. Odcedź. Ser feta rozdrobnij, oliwki i paprykę pokrój. Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Dodaj dressing na bazie oliwy.
Gotową sałatkę udekoruj listkami świeżej bazylii. Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów lub ulubionymi orzechami. W roli posypki świetnie sprawdzi się też czarny sezam albo prażone pestki słonecznika.
Inne pomysły na sałatkę makaronową z fetą
Sałatka makaronową z oliwkami, fetą, papryką i groszkiem to jeden z tych przepisów, gdzie nie musisz sztywni trzymać się receptury. Nie masz groszku? Dodaj do sałatki soczyście żółtą paprykę z puszki i zieloną, drobno posiekaną natkę pietruszki. Możesz też zagrać kolorami papryki i dodać nie tylko czerwoną, ale też zieloną i żółtą.
W tej sałatce świetnie się też sprawdzi seler naciowy, ale też rukola, liście szpinaku czy poszatkowana sałata rzymska. W jeszcze innej wersji do sałatki, zamiast sera feta, można dorzucić tuńczyka z puszki.
Czytaj też:
Do pora dorzucam tani owoc. W 5 minut mam gotową sałatkę, która zachwyca smakiemCzytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę