Lubię piec wymyślne ciasteczka, które często wymagają sporo pracy. Ale są dni, kiedy niekoniecznie mam ochotę na takie zabawy, a chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest silniejsza, niż wszystko inne. Wówczas sięgam po ciasto francuskie, którego zwykle mam choć jedno opakowanie w lodówce. To tani i prosty sposób na szybki deser.
Jak zrobić ciasto francuskie z nutellą?
Kremy orzechowo-kakaowe typu nutella zwykle nie grzeszą dobrym składem, ale nie o dobry skład tu chodzi. Ma być po prostu szybko, łatwo, a jednocześnie pysznie i słodko. W tym przepisie nie ma żadnej wielkiej filozofii: wystarczy posmarować ciasto francuskie nutellą, zawinąć, pokroić i upiec. Moja propozycja to proste, ale efektowne podwójne ślimaczki (na zdjęciu widać, jak należy zawinąć ciasto).
Do zrobienia tych ciastek można również wykorzystać zdrowszą, domową wersję nutelli. Jeśli zależy ci również na dobrym składzie ciasta francuskiego, nie sięgaj po najtańsze płaty na bazie tłuszczów roślinnych, ale szukaj ciasta na bazie masła (takie ciasto jest dostępne w niektórych marketach i najlepiej szukać go na dziale mrożonek).
Przepis: Ciasto francuskie z nutellą
Proste ciastka z gotowego ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 241 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 6 łyżek nutelli
opcjonalnie:
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCiasto francuskie rozłóż i posmaruj kremem. Zwijaj w rulon z obu stron na raz do środka. Zwinięte ciasto krój na plastry i układaj na basze.
- Pieczenie ciastekCiastka piecz ok. 25 min. w temperaturze 190 stopni Celsjusza lub wg wskazówek na opakowaniu ciasta. Gotowe ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe ciastka można również udekorować polewą czekoladową (białą lub ciemną) i nim polewa ostygnie, posypać posiekanymi drobno orzeszkami.
Inne pomysły na ślimaki z ciasta francuskiego
Kremy typu nutella to prosty i łatwy sposób, aby płat ciasta francuskiego zamienić z pyszne ciastka, ale nie jest to jedyna opcja. Ciasto można posmarować także kremem pistacjowym, dowolnym kremem na bazie białej czekolady, ale też dżemem czy konfiturami (oczywiście najlepsze będą te domowe). Ciasto francuskie można także posmarować miękkim masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem, aby zrobić pyszne cynamonki.
Czytaj też:
Niezapomniany smak PRL-u. Poznaj przepis na obłędne kokoski w 20 minut i zrób furoręCzytaj też:
Potrzebne są dwa proste składniki, aby zrobić tę genialną przekąskę. Świnki w kocykach są imprezowym hitem