Przekąska na Święta? Przekąska na Sylwestra? Przekąska na spotkanie z przyjaciółmi? Świnki w kocykach zawsze będą dobrym pomysłem. To nic innego jak kiełbaski w boczku: zawinięte w aromatyczne plasterki i zapieczone na złoto. To popularna w krajach anglojęzycznych przekąska, która doczekała się wielu wariantów. Najczęściej serwowana jest w Boże Narodzenie oraz Sylwestra.
Jak zrobić świnki w kocykach?
To danie jest dziecinnie proste do wykonania, bo wystarczy zawinąć kiełbaski w plastry boczku i zapiec na złoto w piekarniku. Można do tego wykorzystać serdelki (tak proponujemy w przepisie), ale też zwykłe parówki czy inne kiełbaski. Dobrze, aby nie były to duże kiełbaski, ideą świnek w kocykach jest to, że to pyszna przekąska na raz.
Jeśli wykorzystujesz do zrobienia kiełbasek z boczku boczek wędzony i masz kłopot z jego pokrojeniem, wykorzystaj prosty trik: włóż kawałek boczku na ok. 30 minut do zamrażarki, a po tym czasie powinien łatwo się kroić na dowolnej grubości plasterki (boczek powinien być mocno zimny, ale nie zamrożony, chodzi o to, aby tłuszcz się dobrze zestalił). Do przekąski można wykorzystać plastry dowolnego boczku.
Przepis: Świnki w kocykach
Kiełbaski pieczone w boczku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 247 w każdej porcji
Składniki
- 8 serdelków
- 8 plasterków boczku
Sposób przygotowania
- Szykowanie świnekKiełbaski owiń w plasterki boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczenie kiełbasekZapiekaj kiełbaski w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Świnki w kocykach w cieście francuskim
Świnki w kocykach zapieka się w boczku, ale to nie jest jedyna wersja tej przekąski. Można do jej zrobienia wykorzystać również ciasto francuskie. Taka wersja zyskała ogromną popularność dzięki Nigelli Lawson, znanej kucharce, autorce programów kulinarnych i książek kucharskich. Ona swoje kiełbaski zawinęła w ciasto francuskie i taką opcję wybiera chętnie wiele osób. Przepis jest prosty: wystarczy owinąć kiełbaski w kawałki ciasta i zapiec na złoto. Aby ciasto było apetycznie błyszczące, można je przed pieczeniem posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem.
Czytaj też:
Ten korzenny napój to tylko trzy składniki. Robi się go szybko i może zastąpić tradycyjny kompot z suszuCzytaj też:
Szokujące sekrety polskiej kuchni: ogon bobra i rosół z bociana. Nie uwierzysz, co jeszcze jadano