Potrzebne są dwa proste składniki, aby zrobić tę genialną przekąskę. Świnki w kocykach są imprezowym hitem

Potrzebne są dwa proste składniki, aby zrobić tę genialną przekąskę. Świnki w kocykach są imprezowym hitem

Dodano: 
Świnki w kocykach
Świnki w kocykach Źródło: Shutterstock / DronG
Już sama nazwa budzi ogromną sympatię. Świnki w kocykach to szybka i prosta przekąska idealna na Boże Narodzenie i sylwestrowe imprezy.

Przekąska na Święta? Przekąska na Sylwestra? Przekąska na spotkanie z przyjaciółmi? Świnki w kocykach zawsze będą dobrym pomysłem. To nic innego jak kiełbaski w boczku: zawinięte w aromatyczne plasterki i zapieczone na złoto. To popularna w krajach anglojęzycznych przekąska, która doczekała się wielu wariantów. Najczęściej serwowana jest w Boże Narodzenie oraz Sylwestra.

Jak zrobić świnki w kocykach?

To danie jest dziecinnie proste do wykonania, bo wystarczy zawinąć kiełbaski w plastry boczku i zapiec na złoto w piekarniku. Można do tego wykorzystać serdelki (tak proponujemy w przepisie), ale też zwykłe parówki czy inne kiełbaski. Dobrze, aby nie były to duże kiełbaski, ideą świnek w kocykach jest to, że to pyszna przekąska na raz.

Jeśli wykorzystujesz do zrobienia kiełbasek z boczku boczek wędzony i masz kłopot z jego pokrojeniem, wykorzystaj prosty trik: włóż kawałek boczku na ok. 30 minut do zamrażarki, a po tym czasie powinien łatwo się kroić na dowolnej grubości plasterki (boczek powinien być mocno zimny, ale nie zamrożony, chodzi o to, aby tłuszcz się dobrze zestalił). Do przekąski można wykorzystać plastry dowolnego boczku.

Przepis: Świnki w kocykach

Kiełbaski pieczone w boczku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

  • 8 serdelków
  • 8 plasterków boczku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie świnekKiełbaski owiń w plasterki boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Pieczenie kiełbasekZapiekaj kiełbaski w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 20-25 minut.

Świnki w kocykach w cieście francuskim

Świnki w kocykach zapieka się w boczku, ale to nie jest jedyna wersja tej przekąski. Można do jej zrobienia wykorzystać również ciasto francuskie. Taka wersja zyskała ogromną popularność dzięki Nigelli Lawson, znanej kucharce, autorce programów kulinarnych i książek kucharskich. Ona swoje kiełbaski zawinęła w ciasto francuskie i taką opcję wybiera chętnie wiele osób. Przepis jest prosty: wystarczy owinąć kiełbaski w kawałki ciasta i zapiec na złoto. Aby ciasto było apetycznie błyszczące, można je przed pieczeniem posmarować rozmąconym z mlekiem jajkiem.

Czytaj też:
Ten korzenny napój to tylko trzy składniki. Robi się go szybko i może zastąpić tradycyjny kompot z suszu
Czytaj też:
Szokujące sekrety polskiej kuchni: ogon bobra i rosół z bociana. Nie uwierzysz, co jeszcze jadano