Ten korzenny napój to tylko trzy składniki. Robi się go szybko i może zastąpić tradycyjny kompot z suszu

Ten korzenny napój to tylko trzy składniki. Robi się go szybko i może zastąpić tradycyjny kompot z suszu

Dodano: 
Napój korzenny
Napój korzenny Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Ten prosty napój korzenny rewelacyjnie smakuje, robi się go szybko, a w Wigilię i Boże Narodzenie może zastąpić kompot z suszu lub z nim konkurować na świątecznym stole.

Ten napój korzenny sprawdzi na wiele okazji, ale naszym zdaniem jest doskonałą alternatywą dla kompotu z suszu. Można go pić na ciepło i na zimno, a smak jabłek przełamują korzenne przyprawy, które nadają całości świątecznego twista. Napój jest lekko słodki i przyjemnie otulający zapachem i smakiem cynamonu i anyżu.

Jak zrobić napój korzenny?

Nasz napój korzenny to prosty napój na bazie wyciśniętego z jabłek soku. Od rodzaju jabłek więc będzie w dużej mierze zależeć jego smak i tu możesz po prostu wybrać owoce według własnego gustu. Taki sok jest mętny, ma drobinki miąższu i rewelacyjnie smakuje podgrzany z przyprawami.

Rada: w przepisie możesz zmniejszyć ilość anyżu, jeśli nie przepadasz za jego intensywnym smakiem, wówczas dodaj 1-2 gwiazdki.

Przepis: Napój korzenny

Pyszny napój na bazie soku jabłkowego.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
141 w każdej porcji

Składniki

  • 4 szklanki soku z jabłek
  • 4 kawałek kory cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu

do dekoracji:

  • 1 plasterek pomarańczy
  • 1 plaster jabłka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sokuPodgrzej sok jabłkowy z cynamonem i anyżem. Ma być gorący, ale nie doprowadź go do wrzenia. Odstaw z przyprawami, aby nieco ostygł.
  2. Serwowanie napojuRozlej napój do szklanek. Udekoruj cynamonem, anyżem, kawałkami plasterków jabłka i pomarańczy.

Napój można udekorować nie tylko plasterkami jabłek i pomarańczy, można tu wykorzystać także inne cytrusy, a brzegi szklanek lekko namoczyć i obtoczyć w cukrze (to do wersji napoju na zimno). Jeśli napój z czystego soku jabłkowego jest dla ciebie za słodki, rozcieńcz go z wodą nawet pół na pół.

Napój korzenny w wersji dla dorosłych

Napój korzenny z jabłek, cynamonu i anyżu może być także podstawą alkoholowych grzańców. Ważne: alkohol mogą pić jedynie osoby dorosłe. Według zaleceń WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Jeśli chcesz zrobić taki napój, dodaj do soku z przyprawami alkohol w pożądanej przez siebie ilości. Pasuje tu np. rum czy żubrówka, ale też białe wino (w tej wersji można wymieszać napój z winem pół na pół) i cydr. Napój korzenny z alkoholem można podawać na ciepło, jak zimowego grzańca, ale po wystudzeniu może być serwowany jako świąteczny poncz. Wówczas do dzbanka z napojem warto wrzucić więcej świeżych owoców: jabłek, pomarańczy czy świeżej żurawiny.

Czytaj też:
Ten popularny napój pobudza lepiej niż kawa. Ważny jest szczegół, o którym nie każdy wie
Czytaj też:
Najprostszy przepis na świąteczną kawę. Wystarczy dodać dwa pyszne i zdrowe składniki