Choć w nazwie ma „grecka”, jest na wskroś polska. Jak stworzyć jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków wigilijnego menu? Odpowiedź jest prosta. Postawić na właściwe warzywa i odpowiednie przyprawy. To właśnie one podkreślają delikatność ryby w tym daniu i nadają charakterystyczny smak tak lubianej świątecznej potrawie.
Jakie warzywa dodaje się do ryby po grecku?
W tradycyjnej wersji przepisu wykorzystuje się cztery swojskie warzywa. Tworzą one aromatyczną bazę marynaty, która doskonale komponuje się z rybą, a także wchłania smak przypraw. Oczywiście przepis na rybę po grecku ma wiele wersji. W niektórych z nich cebulę zastępuje się porem. Inne z kolei rezygnują z selera. Można też znaleźć przepisy, które zawierają paprykę i pomidory.
Warzywa do idealnej ryby po grecku to:
- marchew,
- seler korzenny,
- korzeń pietruszki,
- cebula.
Jak kroimy warzywa do ryby po grecku?
W przypadku ryby po grecku bardzo ważne jest odpowiednie krojenie warzyw. Marchew oraz korzenie pietruszki i selera ścieraj na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę drobno siekaj lub krój w piórka (cienkie, podłużne kawałki).
Jakie przyprawy dodaje się do ryby po grecku?
Smak ryby po grecku wydobywają nie tylko warzywa, ale także odpowiednie przyprawy. W klasycznym przepisie pojawia się przyprawowy kwartet. Pierwsze skrzypce w marynacie grają: liść laurowy i ziele angielskie. To one pogłębiają smak ryby po grecku. Liść laurowy ma bowiem subtelny, korzenny aromat z nutami żywicznymi i lekko gorzkimi. Dzięki niemu marynata nabiera wyrafinowanego posmaku. Z kolei ziele angielskie ma bardziej złożony i intensywny aromat. Nadaje marynacie głębi i lekko korzennego posmaku. Przyprawy te, mimo swojego wyrazistego charakteru, nie dominują nad innymi składnikami marynaty. Ostatnią z przypraw jest pieprz, który wprowadza do ryby po grecku nieco ostrości i pikanterii. W zależności od kulinarnych upodobań, możesz użyć czarnego, jak i białego pieprzu.
Przyprawy do ryby po grecku:
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz.
Zastosuj się do powyższych wskazówek, a zachwycisz bliskich smakiem ryby po grecku na wigilijnym stole.
Czytaj też:
Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiemCzytaj też:
Odkryj sekret idealnej ryby po grecku. Top 5 gatunków do tej świątecznej potrawy