Placki i placuszki są smaczne, ale nie zawsze wartościowe. Dlatego ja stawiam na inne składniki, niż zwykła, biała mąka. Od jakiegoś czasu robię je z różnych kasz lub twarogu. Te ostatnie są szybkie i łatwe do przygotowania. A gdy wsypałam do nich dwie łyżki popularnego składnika, rodzina zachwyciła się smakiem.
Wartość odżywcza maku
Ciemne, drobne nasionka maku kryją w sobie wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawierają dużo zdrowego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na nasz układ krążenia i serce. Poza tym są bogate w białko i błonnik. W maku znajdziemy też witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także dużo wapnia, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Składniki te wzmacniają układ nerwowy, odporność, kości i mięśnie.
Jak zrobić placuszki twarogowe z makiem?
Placuszki twarogowe robi się w parę chwil. Twarogu nie trzeba mielić, a wystarczy go rozgnieść widelcem. Potem pozostaje go wymieszać ze składnikami wiążącymi, a więc z jajkami i mąką i z innymi niezbędnymi dodatkami. Na końcu dodaje się suchy mak i całość smaży się na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.
Przepis: Placuszki twarogowe z makiem
Placuszki z twarogu z dodatkiem suchego maku
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 275 w każdej porcji
 
Składniki
- 250 g zwartego twarogu
 - 2 jajka
 - 2 łyżki cukru
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki suchego maku
 - szczypta soli
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, dokładnie rozmieszaj. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na końcu wymieszaj z suchym makiem.
 - Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego nieduże placuszki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Wskazówka: Placuszki będą doskonale smakować, gdy usmaży się je na klarowanym maśle.
Z czym podać placuszki twarogowe z makiem?
Placuszki twarogowe z makiem przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też jednak będą smakowały polane miodem lub syropem klonowym czy posmarowane dżemem albo konfiturą. Można je również zaserwować z kremem czekoladowo-orzechowym.
Czytaj też:
Naleśniki mojej babci smakowały najlepiej na świecie. Ich sekretem był zdrowy, tani płynCzytaj też:
To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego
