Prosta marynata i zdrowe mięso. Tyle mi wystarcza, by zrobić pyszne steki, za którymi szaleje moja rodzina

Prosta marynata i zdrowe mięso. Tyle mi wystarcza, by zrobić pyszne steki, za którymi szaleje moja rodzina

Dodano: 
Steki z indyka
Steki z indyka Źródło: Shutterstock / nikkimeel
Mam niezawodny patent na steki, które zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zawsze wychodzą idealne. Z kilku prostych składników robię prawdziwą ucztę. Zapraszam po przepis na steki z piersi indyka.

Jedne z ulubionych steków mojej rodziny robię z filetów z indyka. Zamarynowane wcześniej mięso najczęściej smażę ekspresowo na patelni, ale to wykwintne danie można również upiec w piekarniku lub na grillu. Takie drobiowe steki to doskonała alternatywa dla wołowiny i wieprzowiny. Mięso indycze z mojego przepisu wychodzi bardzo soczyste, ma ziołowy smak i rozpływa się w ustach.

Jak zrobić soczyste steki z piersi indyka?

Choć steki kojarzą się przede wszystkim z wołowiną, to ja polecam spróbować również tych z indyka, który jest niskokaloryczny, lekkostrawny, bogaty w białko i idealnie sprawdza się jako element zdrowej diety osób, które nie lubią lub nie mogą spożywać czerwonego mięsa. A dzięki odpowiedniej marynacie chudy drób zachwyca głębią smaku i nie wysycha w czasie obróbki termicznej.

Sekretem smaku steków z piersi indyka jest odpowiednio wybrane mięso. Na steki polecam wybrać ładny, gruby kawałek piersi z indyka polędwiczki z indyka. Zwróć uwagę, czy mięso jest jędrne i sprężyste, ma delikatny, niemal niewyczuwalny zapach i naturalny, różowy kolor.

Przepis: Steki z piersi indyka

Steki z indyka są pysznym, dietetycznym i zdrowym daniem. To szybki i doskonały mięsny dodatek do obiadu. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 plastry piersi indyka o grubości 2-2,5 cm

Na marynatę:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo:

  • sól i pieprz do oprószenia mięsa przed obróbką termiczną
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPierś indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry. Pamiętaj, że mięso należy kroić w poprzek włókien. Żeby lekko zmiękczyć mięso, polecam delikatnie uklepać je dłonią i uformować w zgrabne, podłużne lub okrągłe steki.
  2. MarynowanieW misce wymieszaj olej, ocet oraz zioła i przyprawy. Steki z piersi indyka natrzyj marynatą. Przełóż do miski lub innego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  3. SmażenieWyjmij zamarynowane steki z piersi indyka z lodówki, ogrzej do temperatury pokojowej i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej z niewielką ilością oleju. Mięso smaż 4-5 minut z każdej strony.

Porada: zestaw ziół i przypraw, którego używam do marynowania tych steków, idealnie sprawdzi się również jako domowa przyprawa do innych dań z drobiu. Możesz przygotować więcej mieszanki przypraw, przełożyć ją do szczelnego słoiczka i dodawać np. do drobiowego gulaszu, roladek, kotletów z piersi indyka lub kurczaka, a także przygotowywanych na różne sposoby udek z kurczaka.

Wskazówka: jeśli chcesz upiec steki, to zamarynowane, ogrzane do temperatury pokojowej mięso przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika i piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak podawać steki z piersi indyka?

Gotowe steki z indyka powinny odpoczywać przed podaniem przez około 5 minut. Jeżeli obawiasz się, że mięso wystygnie, to przykryj je pokrywą naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Często serwuję je z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, cebuli i rukoli. Sałatkę polewam lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół.

Inne warianty marynaty do steków z piersi indyka

Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli m.in.:

  • marynata z oleju, musztardy Dijon oraz miodu;
  • marynata z oleju, białego wina, młotkowanego pieprzu kolorowego i przeciśniętego przez praskę czosnku;
  • marynata z oliwy z oliwek, suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami oraz świeżej papryczki chili;
  • marynata z maślanki, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy oraz tymianku i rozmarynu;
  • marynata z sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżego korzenia imbiru, miodu oraz ostrego sosu Sriracha.

Czytaj też:
Rolady ze zdrowego mięsa wzbogacam o 2 składniki. Danie smakuje, jak z najlepszej restauracji
Czytaj też:
Te przepyszne steki robię ze zdrowego mięsa. Przepis jest prosty, a smak wyjątkowy