Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co

Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co

Dodano: 
Omlet z chlebem
Omlet z chlebem Źródło: Shutterstock / StockImageFactory.com
Omlet to z reguły bardzo pożywne danie, ze względu na wysoką wartość odżywczą jaj. Ja jednak za sprawą jednego dodatku zamieniam go w jeszcze bardziej sycącą potrawę. Przetestujcie ten przepis, a energii nie zabraknie wam do południa.

Omlet to proste danie z jaj. W sumie ma ten sam skład, co jajecznica, tylko nie miesza się go w czasie smażenia. Dzięki temu powstaje jednolity placek, który za sprawą jaj jest niezwykle pożywny. Ja jednak dodaję do niego jeszcze jeden składnik, który sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące. To kromki chleba, które zalewam masą jajeczną. Takie połączenie sprawia, że mój omlet jeszcze bardziej upodabnia się do jajecznicy, jedzonej z kromką chleba. Jednak naprawdę doskonale syci i świetnie smakuje. A poza tym jest też niezwykle aromatyczny, dzięki dodatkowi wyjątkowych przypraw.

Co to jest Bread Omelette?

Moja wersja omleta tak naprawdę zaczerpnięta jest z kuchni indyjskiej i w języku angielskim nazywa się Bread Omelette. Omlet z kromkami chleba to w Indiach popularna, sycąca przekąska lub szybkie śniadanie. Jest ono niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw i bardzo pożywne, za sprawą jaj, chleba i warzyw. A przygotowuje się je w kilka minut.

Jak zrobić omlet z chlebem?

Przygotowanie omleta z chlebem nie zajmie dużo więcej czasu, niż klasycznego omleta. Do masy jajecznej dodaje się posiekane warzywa oraz aromatyczne przyprawy i w tej mieszance smaży się kromki chleba. Gotowe danie podaje się od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ketchupu, sosu chili czy miętowego chutneya.

Przepis: Indyjski omlet z chlebem

Kromki chleba smażone w masie jajecznej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
450

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba np. pełnoziarnistego
  • 1 cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyCebulę i marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miski i lekko ubij je widelcem. Dodaj rozdrobnione składniki, a także kurkumę, kumin, sól i pieprz.
  2. Smażenie omletuNa patelni rozgrzej trochę oleju. Wlej masę jajeczną i szybko rozprowadź ją po całej patelni. Połóż na niej dwie kromki chleba, lekko dociśnij, by nasączyły się masą jajeczną. Kromki odwróć i również dociśnij, by nasączyły się masą. Omlet z chlebem smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż jajka będą złociste, a chleb lekko chrupiący.

Omlet z chlebem – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania omleta z chlebem.

  • Omlet przed podaniem można posypać posiekaną, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  • Indyjski omlet można też wzbogacić kawałkami szynki czy startym, żółtym serem. Masę jajeczną można zaś doprawić mieszanką garam masala.
  • Smażąc omlet z chlebem należy sprawdzić, czy chleb jest dobrze nasączony masą jajeczną. Dzięki temu omlet będzie tworzył zwartą całość i będzie miał lepszy smak.

Czytaj też:
Lubię to lekkie, pożywne śniadanie. Dodatek na wierzchu nie jest przypadkowy
Czytaj też:
Sycąca jajecznica z tymi dodatkami to patent na ekspresowe danie. Zrobisz ją raz-dwa z kilku składników