Ziemniaki w mundurkach nadziewam prostym farszem. Są idealne na przekąskę i kolację

Ziemniaki w mundurkach nadziewam prostym farszem. Są idealne na przekąskę i kolację

Dodano: 
Łódeczki z ziemniaków
Łódeczki z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Malcolm Duckworth
Ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale też pomysł na sycącą przekąskę. Wystarczy je wzbogacić 2-3 składnikami i zapiec. Podane z lekkim sosem dosłownie będą się rozpływać w ustach.

Szukacie oryginalnego pomysłu na sycącą przekąskę lub pyszną kolację? A może przygotujecie proste ziemniaki w mundurkach? Po nadzianiu farszem i zapieczeniu będą smakować fantastycznie. A, że są pożywne, takim daniem można się będzie najeść. Innymi zaletami tej potrawy są niski koszt i łatwość przygotowania. Także nie zwlekajcie, tylko do dzieła!

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ponieważ ziemniaki będziemy tylko zapiekać, wcześniej muszą być poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować w mundurkach. W tym celu trzeba je dokładnie wyszorować, opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Gdy ponownie się zagotują, trzeba je gotować jeszcze ok. 30 minut, aż łatwo będzie się w nie wbijać ostrze noża. Co prawda ziemniaki do zapiekania można też wcześniej upiec, jednak nie polecam piec ich specjalnie na tę okazję. Trwa to bowiem dość długo i wysokie będą koszty zużycia energii czy gazu. Jeśli jednak upieczecie je przy okazji, rzecz jest godna uwagi.

Jak zrobić pożywne łódeczki z ziemniaków?

Do przygotowania pożywnych łódeczek wystarczą ziemniaki i dwa dodatki. Ziemniaki najpierw trzeba ugotować, a potem szybko przygotować prosty farsz, nadziać nim wydrążone ziemniaki i całość zapiec.

Przepis: Łódeczki ziemniaczane

Łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g startej mozzarelli lub innego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 30-35 minut. Odcedź je, przestudź. Każdy przekrój wzdłuż na połowę. Z każdej połówki wydrąż część miąższu. Możesz go wykorzystać do farszu lub dodać do zupy.
  2. Nadziewanie i zapiekanie ziemniakówBoczek pokrój w słupki, wymieszaj ze startym serem. Możesz też dodać do nich wydrążony, posiekany miąższ z ziemniaków. Farszem napełnij wydrążone ziemniaki. Piecz je ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Boczek przed wymieszaniem z serem można lekko zrumienić na patelni.

Jaki sos pasuje do łódeczek z ziemniaków?

Łódeczki z ziemniaków warto podać z sosem, a wtedy potrawa będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. Sos powinien być lekki, by zbytnio nie przytłoczyć ziemniaków. Może to być sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku i posiekanego koperku lub innej zieleniny. Jeśli macie dość rzadki jogurt, możecie go połączyć z niewielką ilością kremowego twarożku lub twarogu sernikowego z wiaderka.

Czytaj też:
Tanią i smaczną zapiekankę robię z 2 popularnych warzyw. Jest idealna na obiad i do obiadu
Czytaj też:
Ziemniaki na patelni zalewam prostą masą i smażę. Ten omlet to pyszna i tania kolacja na ciepło