Lubię to lekkie, pożywne śniadanie. Dodatek na wierzchu nie jest przypadkowy

Lubię to lekkie, pożywne śniadanie. Dodatek na wierzchu nie jest przypadkowy

Dodano: 
Kanapki z twarogiem i bananem
Kanapki z twarogiem i bananem Źródło: Shutterstock / Evgeny Tomeev
Wiem, że śniadanie powinno być pożywne, ale rano lubię jeść lekkie posiłki. Najlepiej bez wędliny i szybkie do przygotowania. Dlatego często robię sobie takie proste kanapki. Są sycące dzięki dwóm dodatkom.

Jeśli ktoś nie jest wielbicielem kanapek na śniadanie, powinien spróbować tych, które robię ja. Mają prosty skład, ale ciekawy smak i doskonale sycą. Ten posiłek doskonale pasuje do porannej kawy, herbaty czy szklanki soku. Nie obciąża żołądka, a dodaje energii na początek dnia.

Wartość odżywcza kanapek z twarożkiem

Moje lekkie kanapki śniadaniowe składają się zwykle z bułki, twarożku i banana. Bułkę czasem mam pszenną, czasem pełnoziarnistą. Oczywiście ta druga jest lepszym wyborem, bo dostarcza więcej błonnika i witamin z grupy B, a także cynku i magnezu. Obie jednak stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych, a więc energii. Twarożek zaś obfituje w pełnowartościowe białko, a także w wapń, fosfor i witaminę D. Z kolei banan dostarcza węglowodanów prostych, które szybko dodają energii, a także potasu i magnezu. Wybór tego owocu nie jest przypadkowy, bo nie tylko bardzo go lubię, ale też jest sycący i wartościowy.

Jak zrobić proste kanapki z twarożkiem i bananem?

Przygotowanie kanapek z twarożkiem i bananem nikomu nie sprawi żadnej trudności. Trzeba tylko posmarować twarożkiem kromki pieczywa, a potem obłożyć je plasterkami banana. Twarożek może być kanapkowy, kremowy albo homogenizowany. Można też wykorzystać twaróg sernikowy z wiaderka czy samemu rozmieszać twaróg ze śmietaną, by powstała gładka masa. Twarożek można lekko dosłodzić, ale nie jest to konieczne. Zwłaszcza jeśli banan będzie dobrze dojrzały.

Przepis: Kanapki z twarogiem i bananem

Lekkie kanapki na śniadanie z twarogiem i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki bułki
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 banan

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną i cukrem.
  2. Przygotowanie kanapekKromki bułki posmaruj przygotowanym twarożkiem, obłóż plasterkami banana.

Wskazówka: Jeśli lubicie cynamon, możecie nim oprószyć kanapki z bananem.

Czym zastąpić banana na kanapce?

Jeśli ktoś nie przepada za bananem, na kanapce z twarożkiem może położyć plasterki kiwi, mango, a nawet gruszki. Kanapkę można też oczywiście obłożyć plastrami pomidora albo ogórka świeżego lub kiszonego. Ta wersja nie będzie słodka, ale też smaczna i lekka.

Czytaj też:
To śniadanie z patelni robię w weekendy. Cała rodzina uwielbia ten prosty posiłek z jajkami
Czytaj też:
Jeśli jajecznica, to tylko z tym dodatkiem. Smakuje rewelacyjnie, a robi się ją w kilka minut