Jeśli lubicie pasty do pieczywa, dziś czeka was ich kolejna, pyszna odsłona. Tym razem rzucam wam pomysł na doskonałą w smaku pastę jajeczną. Robi się ją szybko, bo wystarczy posiekać tylko trzy składniki i wymieszać je z twarożkiem. Pasta zachwyca wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją.
Jaki twarożek dodać do pasty jajecznej?
Czy dodajecie twarożek do pasty jajecznej? Ja i owszem, zastępuję nim majonez. Jest mniej tłusty i doskonale pasuje do jajek. Zwykle sięgam po aksamitny twarożek kanapkowy. Jednak bez problemu można go zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka. Też dobrze połączy składniki i doda smarowidłu przyjemnego, lekko kwaskowego smaku.
Jak zrobić pastę jajeczną z twarożkiem?
Przygotowanie pasty jajecznej zajmuje 10-15 minut. Oczywiście trzeba tu doliczyć czas gotowania jajek, który wynosi ok. 10 minut. Trzeba je jeszcze ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać. Dlatego tę pastę często robię z jajek, które zostały np. z żurku. Rano tylko je siekam, podobnie zresztą, jak ogórek kiszony i szczypiorek. Rozdrobnione składniki mieszam z twarożkiem, doprawiam i gotowe.
Przepis: Pasta jajeczna z kremowym twarożkiem
Pasta jajeczna z kremowym twarożkiem, ogórkiem kiszonym i ze szczypiorkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4-5 łyżek kremowego twarożku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Mieszanie składnikówTwarożek wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Dodaj do niego rozdrobnione składniki, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jakie inne składniki pasują do pasty jajecznej?
Do pasty jajecznej można też dodać nieco inne składniki. Dobrze sprawdzą się np.: starty, żółty ser, rzodkiewka, posiekane awokado, rzeżucha, ser feta czy wędzony łosoś. Jeśli zaś chodzi o łączący składnik, to popularnym rozwiązaniem jest majonez. Można go wymieszać z gęstą śmietaną, dzięki czemu pasta zmieni nieco smak. Pastę jajeczną można doprawić do smaku musztardą, chrzanem, kurkumą, curry lub szafranem.
Czytaj też:
Biorę aromatyczne rybki z puszki i zamieniam je w pastę. Jest pyszna i niesamowicie zdrowaCzytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywna