Wczorajszy rosół przerabiam na wyrazistą, sycącą zupę. Tak robiła moja babcia, a teraz ja

Wczorajszy rosół przerabiam na wyrazistą, sycącą zupę. Tak robiła moja babcia, a teraz ja

Dodano: 
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa Źródło: Shutterstock / Monika_1
Lubię odkrywać nowe smaki, ale też wracać do starych, rodzinnych receptur. Jedną z moich ulubionych jest ta na wyrazistą zupę na rosole. Tak zawsze robiła moja babcia, potem mama, a teraz ja. Tą szybką zupą zajada się cała rodzina.

Po weekendzie zwykle zostaje mi trochę rosołu. Nie smakuje już tak dobrze, jak ten świeżo ugotowany, ale stanowi świetną bazę do innej zupy. Tak, jak moja babcia, gotuję na nim pyszną, wyrazistą zupę. Dodaję do rosołu tylko ziemniaki i kiszone ogórki. Wiecie już, że z tego zestawu może powstać tylko jedna zupa – przepyszna ogórkowa!

Na jakim wywarze można ugotować zupę ogórkową?

Zupę ogórkową można ugotować na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym. Jeśli chodzi o wywar mięsno-warzywny, tu dobrze sprawdza się mięso wieprzowe (np. żeberko), indyk (np. skrzydło, szyja) lub kurczak (np. korpusy). Mięsny wywar jest oczywiście bardziej pożywny, od tego na samych warzywach. Jednak oba wywary mogą być pełne smaku i aromatu, gdy dodamy do nich przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Jak ugotować zupę ogórkową na rosole?

Przygotowanie zupy ogórkowej na rosole zajmuje dosłownie chwilę. Mamy już bowiem aromatyczny wywar mięsno-warzywny. Teraz pozostaje dorzucić do rosołu tylko ziemniaki, a gdy będą już miękkie, dodać podsmażone kiszone ogórki i czosnek. Po nagotowaniu, zupę wystarczy zaprawić śmietaną, posypać koperkiem i gotowe.

Przepis: Zupa ogórkowa na rosole

Szybka zupa ogórkowa na rosole

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
pol
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Dodawanie ziemniakówRosół zagotuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do rosołu, zagotuj. Całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  2. Podsmażanie ogórkówOgórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je na maśle, dodaj do zupy razem z pokrojonym czosnkiem. Zupę gotuj jeszcze 10-15 minut.
  3. Zaprawianie zupyŚmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj, zagotuj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekanym koperkiem.

Inna wersja zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to tradycyjna, polska zupa, do której dodaje się ziemniaki. Ponieważ nie gotują się one zbyt dobrze w kwaśnym środowisku, najpierw do wywaru trzeba dodać ziemniaki, a dopiero gdy zmiękną, dorzucić starte, kiszone ogórki. Niestety ziemniaki w kwaśnej zupie potrafią stwardnieć. Dlatego o wiele bezpieczniejszą wersją zupy ogórkowej, jest zupa z makaronem. Ta idealnie nadaje się do odgrzewania, bo kluski podaje się do zupy na tej samej zasadzie, co krajankę do rosołu.

Czytaj też:
Ta nietypowa zupa rozgrzeje lepiej niż rosół. Przepis jest banalny i wymaga tylko 4 składników
Czytaj też:
Najlepszą grochówkę z boczkiem i kiełbasą robię z notatnika babci. To tylko kilka prostych składników