Makaron dość często gości na moim stole, jako podstawa obiadu. To dlatego, że w tygodniu nie mam czasu na gotowanie, a potrawy z makaronu robi się naprawdę szybko. Jedną z takich ekspresowych, makaronowych propozycji prezentuję wam poniżej. Do jej przygotowania wystarczy kilka prostych składników.
Pomysły na szybki dodatek do makaronu
Szybkim dodatkiem do makaronu jest zwykle sos. Ja często robię sos pomidorowy, który bazuje na przecierze pomidorowym. Najpierw jednak podsmażam cebulę i czosnek, a potem dodaję do nich przecier oraz zioła i całość duszę kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ekspresowo zrobimy też sos śmietanowy z dodatkiem wędzonego łososia, szynki czy boczku. Makaron z jego dodatkiem będzie sycący i pełen smaku. Dobrym dodatkiem do makaronu będą też podsmażone pieczarki, do których też warto dodać trochę śmietanki. Jeśli jednak nie przepadacie za sosami, makaron możecie podać np. z gotowanymi czy smażonymi warzywami albo z cebulą podsmażoną z boczkiem lub bez.
Jak zrobić penne z cebulą i tymiankiem?
Przygotowanie penne z cebulą i tymiankiem to przysłowiowa pestka. Wystarczy tylko nastawić makaron, a w czasie, gdy się gotuje, poddusić cebulę z dodatkami. Makaron podany z cebulą warto posypać startym, żółtym serem. Całość można przygotować w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.
Przepis: Penne z cebulą i tymiankiem
Makaron penne podany z cebulą duszoną z tymiankiem i czosnkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- 100 startego, żółtego sera
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj go na średnim ogniu według wskazówek producenta. Gdy makaron będzie jeszcze ciut twardawy, odcedź go.
- Duszenie cebuliW czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj cebulę. W tym celu cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp cebulę i obsmaż ją na średnim ogniu. Potem oprósz ją solą, cukrem i tymiankiem i smaż na niedużym ogniu, aż cebula będzie szklista, miękka i złocista. Dopraw ją solą i pieprzem.
- Serwowanie makaronuDo cebuli na patelni dodaj odcedzony makaron i całość wymieszaj. Danie rozłóż na talerze, gorące posyp startym serem. Od razu podawaj.
Wskazówka: Do duszącej się cebuli można też dodać pół kieliszka wytrawnego, białego wina. Danie zyska głębszy smak.
Czym warto wzbogacić penne z cebulą i tymiankiem?
Ja do makaronu z cebulą i tymiankiem dodaję też czosnek i starty ser. Dzięki nim danie ma pełniejszy smak i jest pożywniejsze. Jeśli jednak chcecie, by potrawa była jeszcze bardziej sycąca, cebulę możecie podsmażyć z wędzonym boczkiem. Pokrójcie go najlepiej w paski, a wtedy szybko wytopi się z niego tłuszcz i boczek stanie się chrupiący.
Czytaj też:
Ten tani i sycący obiad ze spaghetti lubią u mnie wszyscy. Po przepis sięgam, gdy muszę szybko coś ugotowaćCzytaj też:
Ten makaron z wyrazistym dodatkiem to idealne danie dla zabieganych. Robi się je w 15 minut