Ten makaron z wyrazistym dodatkiem to idealne danie dla zabieganych. Robi się je w 15 minut

Ten makaron z wyrazistym dodatkiem to idealne danie dla zabieganych. Robi się je w 15 minut

Dodano: 
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem Źródło: Shutterstock / marco mayer
Gdy nie masz przygotowanego obiadu, a nawet pomysłu na to, co przyrządzić, możesz skusić się na danie z makaronu. To dzisiejsze będzie bardzo proste i pełne smaku. A do jego zrobienia potrzebujesz wyrazistego dodatku i 15 minut.

Kwadrans to dosłownie chwila, jeśli chodzi o przygotowanie posiłku. Nie mówiąc już o tym, że w tym czasie można przygotować pełen smaku obiad. Wystarczy nastawić makaron, a w czasie, gdy się gotuje przyrządzić do niego sos. Tym razem będzie to sos rybny, bazujący na rybie wędzonej, a dokładniej na łososiu.

Z jakiego łososia można zrobić sos do makaronu?

Sos do makaronu można zrobić z łososia świeżego lub wędzonego. Jeśli chodzi o świeżą rybę, najlepiej użyć fileta bez skóry i pokroić go w niewielką kostkę. Jednak łatwiejsza w przechowywaniu i trwalsza jest ryba wędzona i ta również nadaje się na sos do makaronu. Może to być łosoś wędzony na gorąco lub na zimno. Też trzeba go rozdrobnić i chwilę podsmażyć na oleju. Ryby nie trzeba używać dużo – wystarczy 150-200 g na 4 porcje obiadowe. Danie będzie pożywne i pełne smaku.

Jak zrobić penne z łososiem?

Do przygotowania tego dania obiadowego użyłam łososia wędzonego na zimno. Kupuję go zwykle w paczkach po 80-100 g. Dwa opakowania w zupełności wystarczą, by danie nabrało ciekawego smaku. Gdy połączymy łososia ze śmietanką i jajkiem, powstanie gęsty, aromatyczny sos.

Przepis: Makaron z łososiem

Penne podane z sosem z łososia, śmietanki i jajka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
680 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne lub świderki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 50 g startego parmezanu do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron i gotuj go według zaleceń producenta, tak by pozostał lekko twardawy.
  2. Przygotowanie sosuW czasie, gdy gotuje się makaron, przygotuj sos. Łososia pokrój w kostkę i lekko przesmaż go na patelni z olejem. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj ok. 3 minuty na niedużym ogniu. Sos dopraw do smaku.
  3. Wykańczanie potrawyMakaron odcedź, a do sosu dodaj rozkłócone jajko. Sos z jajkiem cały czas mieszaj przez ok. minutę. Potem do sosu dodaj ugotowany makaron i całość wymieszaj. Makaron rozłóż na talerze, posyp parmezanem.

Inna wersja makaronu z łososiem

Makaron z łososiem można przygotować na zasadzie sosu carbonara. Rozdrobnioną rybę podsmażamy więc na oleju, dodajemy odrobinę czosnku i wlewamy rozkłócone jajka. Całość dość energicznie mieszamy rózgą, by jajko tylko lekko się podgrzało, ale żeby nie zdążyło się całkowicie ściąć, doprawiamy. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Czytaj też:
Zapiekam makaron, warzywa i kilka dodatków. Ten tani, pyszny obiad często robię po weekendzie
Czytaj też:
Makaronowe muszle nadziewam mięsem i zapiekam. Patent na to proste danie mam od koleżanki

Źródło: smaki.pl