Kotlety, które zostały z obiadu, można wykorzystać na wiele sposobów. Można je zjeść jako przekąskę, popularne jest też wkładanie ich w kanapki na drugi dzień, ale my proponujemy coś o wiele lepszego: to prosta sałatka, która sprawdzi się jako danie na kolację.
Jak zrobić sałatkę z kotletów?
Nie ma znaczenia, z jakiego mięsa są kotlety, ważne, aby były to kotlety panierowane. Mogą być schabowe, mogą być kotlety z karkówki, ale naszym zdaniem do tej sałatki najlepsze będą kotlety panierowane zrobione z filetów kurczaka.
Aby zrobić sałatkę, wystarczy uszykować resztę składników, a na wierzch położyć pokrojone mięso z panierką. Całość robi się ekspresowo.
Rada: w wersji wegetariańskiej do sałatki można wykorzystać panierowane kotlety sojowe, sznycle z bakłażana, ale też panierowane boczniaki czy kanie.
Przepis: Sałatka z kotletem
Prosta sałatka z panierowanym mięsem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 527 w każdej porcji
Składniki
- 1 kotlet panierowany
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- 1 mała żółta papryka
- 100 g miksu sałat
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój ogórka, paprykę i kotleta. Pomidorki przekrój na połówki.
- Robienie sałatkiW misce ułóż sałatę, wymieszaj z ogórkami i papryką, dodaj pomidorki. Skrop wszystko oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na wierzch ułóż kawałki kotleta.
Inne pomysły na sałatkę z kotletem
Nasz przepis na sałatkę kotletem potraktuj jako inspirację, ponieważ możesz własną sałatkę skomponować zupełnie inaczej. Świetnym pomysłem jest zrobienie sałatki w stylu greckim. Wówczas oprócz kotletów dodaj do niej kawałki fety, oliwki, czerwoną cebulę, ogórki i pomidory. Ale do sałatki można dodać również inne warzywa: np. tartą na grubych oczkach marchew, selera naciowego, ogórki konserwowe, kukurydzę i fasolkę z puszki albo suszone pomidory.
Ciekawą opcją jest zrobienie sałatki z ziemniakami (koniecznie je wykorzystaj, jeśli też zostały z obiadu): wówczas dodaj do sałatki np. rukolę, cebulę, ogórki kiszone lub konserwowe, groszek z puszki i dużo natki pietruszki lub szczypiorku.
Do tego typu sałatek dobrze będą pasowały także chrupiące grzanki i różnego rodzaju sosy na bazie jogurtu czy majonezu. Może to być np. sos czosnkowy albo sos koperkowy.
Czytaj też:
Ta błyskawiczna sałatka z kurczakiem jest idealna na kolację. A jeśli coś zostanie, można rano spakować do pracyCzytaj też:
Kasia Sienkiewicz piecze arbuza, a ja robię wegańskiego łososia z taniego warzywa. To najlepsza wersja!