Naleśniki kojarzą nam się głównie ze słodką przekąską lub śniadaniem. Jednak wystarczy nadziać je wytrawnym farszem, by doskonale sprawdziły się w czasie obiadu. Ja bardzo lubię naleśniki z prostym, bezmięsnym farszem. Po nadzianiu układam je w naczyniu żaroodpornym i zapiekam. Nie wychodzą zbyt tłuste i nie wymagają tak pilnowania, jak gdyby były obsmażane.
Pomysły na wytrawne farsze do naleśników
Wytrawny farsz do naleśników można przygotować z różnych składników. Dobrze sprawdzi się np. kapusta z grzybami czy podsmażone pieczarki. Niektórzy z pewnością skuszą się na naleśniki z farszem z mielonego mięsa. Ja jednak najczęściej robię naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem. Robi się je całkiem szybko i nie są zbyt kosztowne, a smakują wyśmienicie.
Jak zrobić naleśniki z farszem szpinakowym?
Szpinakowy farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku świeżego lub mrożonego. Ja zwykle sięgam po tę drugą opcję, bo nic nie trzeba myć, ani siekać. Szpinak wystarczy tylko rozmrozić na patelni i poddusić z dodatkami. Po przestudzeniu należy go połączyć z twarogiem i farsz do naleśników jest już gotowy.
Przepis: Naleśniki ze szpinakowym farszem
Naleśniki zapiekane ze szpinakowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 400 ml mleka
Na farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g twarogu
- sól, pieprz
Do zapiekania:
- 100 g żółtego startego sera
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie w razie potrzeby nieco rozrzedź ciasto, a potem usmaż z niego cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie wyschły.
- Przygotowanie farszuMrożony szpinak umieść na rozgrzanej patelni, skrop wodą, przykryj i podgrzewaj, aż się rozmrozi. Potem patelnię odkryj, a szpinak odparuj. Dodaj do niego masło i posiekany czosnek, całość przesmaż i podduś. Szpinak dopraw do smaku, przestudź, wymieszaj z pokruszonym twarogiem.
- Nadziewanie i zapiekanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w rulon. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż w nim naleśniki. Posyp je startym serem i tartą bułką. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Naleśniki ze szpinakiem z patelni
Naleśniki ze szpinakiem zamiast zapiekać, można obsmażyć na patelni. Dzięki temu lepiej połączą się w całość i będą miały jednakową temperaturę. Zyskają przy tym chrupiącą skórkę, co również wygląda bardzo apetycznie. Jeśli więc zdecydujecie się podgrzać naleśniki na patelni, rozgrzejcie ją z odrobiną oleju. A potem połóżcie na niej złożone naleśniki i smażcie na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Czytaj też:
Biorę serek kanapkowy i robię przepyszne naleśniki. Farsz to tylko trzy składnikiCzytaj też:
Naleśniki z dwoma pożywnymi dodatkami są idealne na kolację. Dzieci wolą je od kanapek