Makaronowe muszle nadziewam mięsem i zapiekam. Patent na to proste danie mam od koleżanki

Makaronowe muszle nadziewam mięsem i zapiekam. Patent na to proste danie mam od koleżanki

Dodano: 
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Makaronowe muszle z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
Znudziło ci się spaghetti bolognese? Mam przepis na to danie w nowej odsłonie. Skąpane w sosie pomidorowym faszerowane muszle są idealne na co dzień i od święta. Ten obłędnie pyszny i elegancki obiad zrobisz łatwo, szybko i z prostych składników.

Na półce z makaronami znajdziesz nie tylko produkty, które stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju sosów, zup oraz sałatek, ale także makarony do nadziewania, a jednym z nich są makaronowe muszle. Do poniższej potrawy polecam użyć dużego makaronu conchiglioni z pszenicy durum, który nie rozpada się podczas gotowania, nadziewania i pieczenia. Przepis skomponowałem, inspirując się daniem, które jadłem na obiedzie u przyjaciół. Koleżanka serwowała je w podobny sposób.

Jak zrobić makaronowe muszle z mięsem mielonym?

Efektowny wygląd potrawy nie zawsze idzie w parze z koniecznością posiadania wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Makaronowe muszle z mięsem mielonym przygotujesz bez wielkiego wysiłku oraz z tanich składników, z których powstaje również spaghetti bolognese.

Wystarczy poświęcić około 30 minut na przygotowanie składników i wstawić danie na krótki czas do piekarnika. Podgotowany makaron, który został wypełniony podsmażonym farszem i zalany gorącym sosem, nie wymaga długiego pieczenia – jest gotowy po 15-20 minutach. Danie posypuję niewielką ilością startej na tarce mozzarelli, ale ze smakiem składników świetnie komponują się również inne sery np. parmezan, gouda i cheddar.

Przepis: Muszle makaronowe z mięsnym farszem

Makaron nadziewany mięsem mielonym, zapieczony z sosem pomidorowym i serem to pyszna alternatywa dla spaghetti bolognese.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
785 w każdej porcji

Składniki

  • 16 dużych muszli makaronowych

Na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuWrzuć makaron do osolonego wrzątku i delikatnie wymieszaj. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ugotowany makaron i przełóż na sitko lub durszlak. Gdy makaron odcieknie, delikatnie przełóż go na deskę lub duży talerz.
  2. SmażenieCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mięso i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż zacznie się rumienić. Do podsmażonego mięsa dodaj oregano, bazylię, tymianek oraz pieprz ziołowy. Smaż 2-3 minuty i dodaj passatę pomidorową. Zwiększ moc palnika i smaż, aż nadmiar płynu odparuje. Przypraw gotowy farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj passatę pomidorową i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos ziołami oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o małych oczkach.
  4. Przygotowanie do pieczeniaWypełnij podgotowany makaron mięsem mielonym. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim wypełniony farszem makaron. Posyp potrawę startym na tarce serem.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z makaronem do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut.

Potrawę podawaj gorącą. Do makaronowych muszli z mięsem mielonym możesz podać ulubioną surówkę.

Wskazówki do przepisu

Danie z mojego przepisu możesz dowolnie modyfikować. Oto kilka możliwości:

  • Danie wyśmienicie smakuje niezależnie od tego, jakiego rodzaju mięsa mielonego użyjesz. Mięso mielone możesz zastąpić drobno pokrojonym i podsmażonym mięsem drobiowym, a także mięsem z rosołu.
  • Moja receptura uwzględnia przygotowanie sosu z passaty pomidorowej, którą możesz zastąpić pomidorami w puszce lub kartonie. W sezonie możesz zrobić sos z dojrzałych, słodkich pomidorów np. malinowych. Jeżeli sos wyjdzie bardzo kwaśny, to wystarczy dodać odrobinę cukru lub miodu.
  • Mięsny farsz możesz wzbogacić również o warzywa, np. marchewkę, pieczarki lub pora, a do sosu słodką i ostrą paprykę oraz selera naciowego. Smak potrawy wzbogaci również dodanie świeżych ziół, które nieco różnią się pod względem smaku i aromatu od ziół suszonych.

Inne warianty farszu do makaronowych muszli

Makaronowe muszle doskonale smakują nie tylko z mięsem mielonym, ale także m.in. ze szpinakiem i serem gorgonzola lub serem feta, pieczarkami i cebulą, delikatnym serem ricotta i ziołami, a także pikantnym farszem warzywnym. Faszerowany makaron możesz podawać z różnymi sosami np. sosem beszamelowym, sosem serowym i sosem pieczarkowym.

Czytaj też:
Te muszle z prostym farszem to obiadowy hit w moim domu. Możemy je jeść bez końca
Czytaj też:
Podajesz dania z losowo wybranym makaronem? To błąd, który może wpłynąć na smak potrawy