Kotlety mielone to dość popularna potrawa na polskim stole. Są proste do przygotowania i niemal wszystkim smakują. Jeśli jednak robi się je dość często, można się nimi znudzić. Mam jednak prosty sposób na to, by odmienić nieco ich smak i wygląd. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę warzyw. Po usmażeniu kotlety apetycznie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
Jak przygotować warzywa do kotletów mielonych?
Warzywa, które chcemy dodać do masy na kotlety mielone, należy dość mocno rozdrobnić. Gdy ich kawałki nie będą zbyt duże, lepiej połączą się z mielonym mięsem. A ponieważ kotlety mielone smaży się dość krótko, warzywa te warto przed dodaniem poddać obróbce termicznej. Najlepiej je podsmażyć, dzięki czemu nieco zmiękną, ale też uwydatni się ich smak i aromat. Po obsmażeniu warzywa należy wystudzić i dopiero potem dodać do mięsa.
Jak zrobić kotlety mielone z porem i marchewką?
Przygotowanie kotletów mielonych z porem i marchewką zawsze zaczynam od namoczenia bułki oraz rozdrobnienia i podsmażenia warzyw. Gdy warzywa wystygną, masę na kotlety, jak i same kotlety robi się bardzo szybko. Ja ich zwykle nie panieruję, dzięki czemu są nieco mniej kaloryczne, ale też widać w nich apetyczne kawałki warzyw.
Przepis: Kotlety mielone z porem i marchewką
Kotlety mielone z dodatkiem podsmażonego pora i marchewki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- kawałek pora (7-8 cm)
- 1 duża marchewka
- szczypiorek
- 1 małe jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówKajzerkę namocz w mleku, gdy napęcznieje i zmięknie, dokładnie ją odciśnij. Por oczyść, drobno posiekaj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż nieco zmiękną. Odstaw je do ostygnięcia.
- Przygotowanie mięsnej masyDo mielonego mięsa dodaj podsmażone warzywa, odciśniętą bułkę, jajko, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi nabieraj porcję mięsnej masy i formuj z niej kształtne kotlety. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z każdej strony, aż zrobią się rumiane.
Wskazówka: Zamiast smażyć kotlety można też upiec. Wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne warzywa, które można dodać do kotletów mielonych
Ja do moich kotletów mielonych dodaję zwykle marchewkę i por. Jednak możliwości są o wiele większe. W roli dodatku do kotletów dobrze też sprawdzą się: obgotowany i drobno posiekany brokuł czy kalafior, a także starta cukinia czy posiekana papryka. Warto też dorzucić cebulkę dymkę drobno pokrojoną wraz ze szczypiorem albo posiekaną natkę pietruszki.
Czytaj też:
Wrzuć do mięsa mielonego zamiast cebuli i usmaż. Tak pysznych kotletów dawno nie jadłeśCzytaj też:
Te kotlety często robię z tego, co zostało po weekendzie. Zawierają ziemniaki i pożywny farsz