Zupę brokułową można zrobić na wiele sposobów, a brokułowe kremy są doskonałe na chłodne, jesienne popołudnia. My dziś proponujemy zupę z dodatkiem sera, a właściwie dwóch rodzajów serów: to serek topiony, który dodaje się do kremu, oraz żółty ser, którym posypuje się już gotową zupę.
Jak zrobić zupę brokułową z serem?
Ten przepis można tak naprawdę streścić w jednym zdaniu: ugotuj brokuły do miękkości i zmiksuj z resztą dodatków, a na koniec posyp żółtym serem. Do zrobienia zupy najlepiej użyć bulionu warzywnego, może to być też delikatny bulion drobiowy. Ale jeśli nie masz gotowego bulionu, możesz również do zrobienia kremu z brokułów użyć wody (wówczas do gotowania można dorzucić np. tartą pietruszkę oraz marchewkę, aby zupa miała więcej smaku).
Ważnym dodatkiem jest czosnek, który również dodaje zupie ostrości i charakteru. Najlepiej dodać go na sam koniec, tuż przed miksowanie, wówczas rzeczywiście zupa będzie miała fajny, ostry smak. Dodatek czosnku jednocześnie sprawia, że to idealna zupa na sezon infekcji i przeziębień.
Przepis: Zupa brokułowa z serem
Sycąca i aromatyczna zupa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 brokuł
- 4 topione serki śmietankowe
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 150 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Gotowanie zupyBrokuły podziel na różyczki i gotuj w bulionie warzywnym. Kiedy będą miękkie, dodaj serki topione i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Serwowanie zupyGorącą zupę podawaj posypaną tartym, żółtym serem.
Do zupy można podać chrupiące grzanki czosnkowe.
Inne pomysły na podanie zupy brokułowej
Nasza brokułowa rewelacyjnie smakuje posypana tartym, żółtym serem, który przyjemnie się na niej roztopi (może to być np. cheddar albo gouda), ale nie jest to jedyna opcja. Zupę można skropić dobrą oliwą i posypać posiekanymi prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów albo pestkami dyni. Dobrze smakować (i ładnie wyglądać) będzie także czarny sezam. Do brokułowej będzie także pasować pokruszona feta albo dowolny ser pleśniowy.
Do zupy można dodać także kilka całych brokułów: wówczas wyjmij kilka różyczek przez zmiksowaniem całości na krem i ułóż je na zupie razem z serem lub innymi dodatkami.
Czytaj też:
Ten idealnie kremowy sos podaję z makaronem. Pyszne danie robię w 15 minutCzytaj też:
Popularny makaron smażę z piersią z kurczaka i warzywami. Pyszny i sycący obiad w miej niż pół godziny