Deser z dzieciństwa po latach potrafi smakować równie dobrze. Niedawno znalazłam przepis na przysmak, który pamiętam ze swoich wczesnych lat. Tata podawał mi wtedy tarte jabłko z miodem. Jego smak na długo zachowałam w pamięci. Byłam przekonana, że zrobienie tego prostego deseru wymaga jakiegoś sekretnego składnika. Okazało się, że byłam w błędzie, bo wystarczy zakup właściwej odmiany jabłek.
Jak zrobić prosty deser z jabłek?
Smakołyk z dzieciństwa robię w 5 minut. Oczyszczam owoce i ścieram je na tarce o dość drobnych oczkach. Taką masę łączę jeszcze z miodem i gotowe. Cała przyjemność z jedzenia tego deseru płynie z faktu, że jabłko jest mocno rozdrobnione i uwalnia słodki sok. Zapomina się wtedy o tym, że to jednak coś zdrowego.
Wybierz odmianę Jonagold lub Gala, a smak tego prostego deseru będzie obłędny. Te jabłka same w sobie mają delikatną miodową nutę, którą pszczeli produkt jeszcze przyjemnie podkreśla. Są też niezwykle soczyste.
Przepis: Jabłko z miodem
Prosty deser z jabłek, który robił mi tata.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 3 średnie jabłka
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówJabłka starannie umyj, obierz je ze skórki. Owoce zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Robienie deseru z jabłekDo owocowego musu dodaj miód i dokładnie go rozprowadź. Całość przełóż do miseczek i podawaj.
Jak podawać jabłko z miodem?
W dzieciństwie zajadałam ten przysmak wprost z talerzy i misek, do których jabłka były ścierane. Prosty deser jednak świetnie wygląda w pucharkach. Możesz go dodatkowo przyozdobić bitą śmietaną albo wsypać miękkie rodzynki. Pasowały będą także niewielkie ciasteczka maślane czy podłużne biszkopty.
Inne warianty deseru z jabłek
U nas w domu jabłka duszone były tylko do ciast, ale nic nie stoi na przeszkodzie byś i w tym deserze je uprażyła. Pamiętaj jednak, że dodanie miodu do gorącego owocu sprawi, że straci on swoje właściwości. Deser z jabłkiem i miodem możesz wzbogacić o przyprawy korzenne np. cynamon lub kardamon. Będzie wtedy smakiem przypominał szarlotkę. Ciekawym dodatkiem będą też posiekane orzechy włoskie. Jabłko z miodem na bazie odmiany Jonagold w tej odsłonie będzie szczególnie smaczne.
Czytaj też:
Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustachCzytaj też:
Jabłka w cieście robię według przepisu mojej babci. Też dolewam do nich zdrowy płyn