Obtaczam skrzydełka w tej marynacie i smażę w głębokim oleju. Mięso jest tak pyszne, że trudno odmówić kolejnych porcji

Obtaczam skrzydełka w tej marynacie i smażę w głębokim oleju. Mięso jest tak pyszne, że trudno odmówić kolejnych porcji

Dodano: 
Pikantne skrzydełka
Pikantne skrzydełka Źródło: Shutterstock / DronG
Skrzydełka z kurczaka, które robię, mają intensywny smak i bardzo bogaty aromat. Są idealne jako przekąska na różne okazje. Przygotowanie tych pikantnych skrzydełek jest proste, a efekt na pewno wszystkich zachwyci. Poznaj przepis na skrzydełka w koreańskim stylu.

Gdy zapraszam znajomych na domowe przyjęcia w ogrodzie, wieczór filmowy bądź wspólne kibicowanie, zawsze pytają, czy zrobię te pyszne pikantne skrzydełka. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso drobiowe w połączeniu z pikantnymi przyprawami smakuje obłędnie i doskonale pasuje nie tylko do kufla zimnego piwa.

Jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka?

Skrzydełka z kurczaka nie wymagają długiego stania przy kuchni. Do poniższego przepisu polecam wybrać skrzydełka o podobnej wielkości. Mięso najlepiej marynować przez co najmniej 2 godziny – im dłużej skrzydełka będą w marynacie, tym ich smak będzie bardziej intensywny. Skrzydełka smażę w garnku z grubym dnem lub na grillu, ale możesz również skorzystać z tradycyjnej frytkownicy, frytkownicy beztłuszczowej oraz patelni grillowej.

Do marynaty używam oryginalnych przypraw azjatyckich m.in. ostrego sosu Buldak, sosu sojowego i octu ryżowego. Ostry sos koreański możesz zastąpić np. sosem tabasco, a ocet ryżowy sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Przepis: Pikantne skrzydełka po koreańsku

Te skrzydełka są wyjątkowo pyszne, a z poniższych proporcji składników przygotujesz około 20 sztuk.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Na marynatę:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu Buldak
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Do smażenia i panierowania:

  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczane

Do dekoracji:

  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. MarynowanieZe skrzydełka odetnij lotki (ruchoma część skrzydełka, na której nie ma mięsa), a następnie umyj i starannie osusz mięso papierowym ręcznikiem. Przeciśnij przez praskę czosnek i zetrzyj na tarce o małych oczkach korzeń imbiru. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka natrzyj marynatą, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na ok. 2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Porada: zanim przystąpisz do nacierania skrzydełek marynatą, zabezpiecz dłonie rękawiczkami, które mogą mieć kontakt z żywnością. Możesz również przełożyć marynatę razem ze skrzydełkami do dużej torebki strunowej i rozprowadzić przyprawy na mięsie, potrząsając torebką.
  2. Przygotowanie dodatkówUpraż sezam na suchej patelni – podczas prażenia sezam powinien jedynie lekko się przyrumienić. Możesz również pominąć ten krok i posypać gotowe danie nieprażonym ziarnem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. PanierowanieZamarynowane skrzydełka wyjmij z lodówki i ułóż na desce do krojenia. Każde skrzydełko oprósz z obu stron niewielką ilością skrobi. Możesz w tym celu użyć drobnego sitka.
  4. SmażenieRozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni Celsjusza. Smaż skrzydełka małymi partiami – czas smażenia to około 15 minut. Koniecznie sprawdź temperaturę oleju za pomocą termometru kuchennego lub wrzuć na tłuszcz kawałeczek pieczywa – olej jest odpowiednio gorący, gdy pieczywo od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić. Jeżeli włożysz mięso na zbyt zimny tłuszcz, to wchłonie olej i skrzydełka wyjdą bardzo tłuste.

Jak podawać pikantne skrzydełka z kurczaka?

Gotowe skrzydełka odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie posyp sezamem i siekanym szczypiorkiem. Przekąskę możesz podawać na ciepło oraz na zimno z dodatkiem np. sosu czosnkowego, a także zimnych sosów azjatyckich.

Pikantne skrzydełka z piekarnika

Jeżeli chcesz uniknąć smażenia skrzydełek, to możesz je upiec. Wystarczy, że zamarynowane mięso przełożysz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika i upieczesz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 35 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę.

Do jakich mięs można wykorzystać pikantną marynatę?

Pikantną marynatę z powyższego przepisu możesz wykorzystać nie tylko do skrzydełek, ale także innego mięsa drobiowego (pierś, udziec, podudzie z kurczaka i indyka) oraz mięsa wieprzowego (np. karkówki).

Czytaj też:
Te skrzydełka z kurczaka zachwycają bogatym smakiem. Robię je raz-dwa w piekarniku
Czytaj też:
Kupuję ćwiartki kurczaka i smaruję je prostą mieszanką. Cała rodzina kocha ten tani obiad